Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vádat emeltek egy ellenzéki országgyűlési képviselő ellen

Vádat emeltek egy ellenzéki országgyűlési képviselő ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat Burány Sándor országgyűlési képviselővel szemben. Az egykori MSZP-s, most a Párbeszéd frakciójában ülő politikus idén januárban, késő este a főváros IX. kerületében vezetett, miután alkoholt fogyasztott.

Alkoholszonda MTI Fotó: Komka Péter

A közúti ellenőrzésen fennakadt, és ott, a helyszínen elismerte, hogy előzőleg ivott. Az általa megfűjt szonda is enyhe fokú alkoholos befolyásoltság állapotát mutatta. Miután a mentelmi jogát az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki, ő pedig beismerő vallomást tett.

Az ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján pénzbüntetést és – a törvény kötelező rendelkezése alapján – határozott idejű közúti járművezetéstől eltiltást szabjon ki a vádlottal szemben.

A Zoom.hu is írt arról, hogy az ellenzéki politikus azt mondta, csak

egy sört ivott, „nem szállt a fejébe”, és „pont belefutott” egy ellenőrzésbe, de nem vette figyelembe, „hogy szonda is van a világon”.

Amikor Burány mentelmi jogát felfüggesztették, a Zoom.hu arról is írt, hogy a 199 országgyűlési képviselőn kívül csaknem 3000 bírót és mintegy 2000 ügyészt is véd mentelmi jog. Erről itt írtunk bővebben:

Az ötezer Burány Sándor országa vagyunk

Felfüggesztette a Párbeszéd-frakció politikusa, Burány Sándor ellenzéki képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés. A lépést Polt Péter legfőbb ügyész kérte, miután Burány Sándort ittas járművezetésen érték. Ahhoz, hogy eljárást indíthassanak a politikussal szemben, képviselőtársai legalább kétharmadának kellett a mentelmi joga felfüggesztésére szavazni.

Borítókép: Burány Sándor / MTI Fotó: Bruzák Noémi