Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Halállista Kárpátalján: több magyar tisztviselő felmondott

Halállista Kárpátalján: több magyar tisztviselő felmondott

Rövid idő alatt négy vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását a Beregszászi járásban, miután a Mirotvorec (Béketeremtő) szélsőséges szervezet a hét elején feltette személyes adataikat a kettős állampolgárságú kárpátaljaiakat listázó weboldalára.

Kárpátaljai ukrán sajtóhírek szerint benyújtotta felmondását a mezővári és a mezőgecsei iskola igazgatója is. A Mirotvorec mindkettőjüket helyi önkormányzati képviselőkként listázta weboldalán. A magyar nemzetiségű tisztviselők nem szeretnék kitenni magukat atrocitásoknak, inkább önként távoznak állásaikból.

Kárpátalján nagyon sok a magyar nemzetiségű közhivatalnok, és igen nehéz lesz pótolni őket, ha tömegesen felmondanak. A Mirotvorec több mint 300 – később újabb 200 – olyan kárpátaljai tisztviselő, önkormányzati képviselő személyes adatait tette fel weboldalára, akik magyar útlevéllel rendelkeznek.

A szélsőséges szervezet szerint nevük, személyes adataik, közte pontos lakcímük közzétételével Ukrajna ellenségeit állítja pellengérre, egyúttal arra szólítja fel az ukrán rendvédelmi szerveket, hogy munkájukhoz használják fel nyilvános adatbázisát. A szervezet szerint az orosz titkosszolgálatoktól lopta el a listát.

(MTI)

Borítókép: Illusztráció / Fotó: MTI/EPA/Pavlo Palamarcsuk