Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Összesen 12,3 milliárd forint támogatást kap a BMW a debreceni gyárra

Összesen 12,3 milliárd forint támogatást kap a BMW a debreceni gyárra

Szijjártó Péter a bajor cég vezetőivel, a támogatásról szóló szerződés aláírási ceremóniáján árulta el az összeget. Az MTI tudósítása szerint kifejtette, hogy a kormány döntése értelmében a leendő BMW autógyár telephelyéhez közel új csomópontot alakítanak ki az M35-ös autópályán, 2×2 kétsávosra bővítik az odavezető összekötő utat, konténerterminált építenek villamosított vasúti összeköttetéssel, új telekommunikációs és gázhálózatot alakítanak ki.

Egymilliárd eurót meghaladó beruházásból felépülő, 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyártanak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremtenek. E szerint nagyjából egy munkahelyre nagyjából 12,3 millió forint állami támogatás esik. Távolról sem szeretnénk megkérdőjelezi a német gyártó Magyarországra településének, a gazdaságra gyakorolt jótékony hatását, ám azért az egy munkahelyre eső állami támogatás összege ebben az esetben igen magasnak mondható.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban az első negyedévben 28,2 milliárd forintot osztott szét magyar cégek között az úgynevezett egyedi kormánydöntési (EKD) támogatási rendszerben – írtuk korábban. Ha ebből minden beruházás a tervek szerint megvalósul, akkor a támogatott cégeknél 3373 új munkahely létesülhet az adófizetők pénzéből. Ez pedig azt jelentené, hogy átlagosan 8,3 millió forinttal szponzorálnak egy magasan kvalifikált munkahely létrejöttét itthon – derül ki a külügy által a kormány oldalán közzétett adatokból. Ezzel áll szemben a BMW munkahelyenkénti 12,3 milliója.

Borítókép: Oliver Zipse, a BMW Group igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja (elöl b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (elöl j), miután aláírták a BMW debreceni gyárberuházásának támogatásáról szóló megállapodást a Debreceni Egyetemen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt