Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kirúgott szívsebész: megvan Kásler Miklós vizsgálatának eredménye

Kirúgott szívsebész: megvan Kásler Miklós vizsgálatának eredménye

Nincs összefüggés Székely László elbocsátása és a szívsebész páciensének halála között – jelentette ki a Magyar Időknek Kollár Lajos érsebész, aki az ügyben szakmai vizsgálatot folytatott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megbízásából.

Kollár Lajos, aki korábban a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója volt, a kormányközeli lap kérdésére elmondta: a beteg július 30-án járt a GOKI kardiológiai szakrendelésén, ahol a már korábban elvégzett képalkotó vizsgálat alapján a mellkasi főütőér tágulata miatt nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi állapota súlyos, így lehetőleg sürgősségi beavatkozást igényel. Andréka Péter, a GOKI főigazgatója ennél jóval később, szeptember második felében menesztette a sebészt. A szakorvos szerint arról a GOKI-nak kell belső etikai vizsgálatot folytatnia, hogy pontosan ki a felelős a történtekért.

A vizsgálat szerint a betegnek mellkasi főütőér-szűkülete volt, ezért 35 évvel korábban egy műanyagfolt-plasztikát végeztek a vér szabadabb áramlásáért, azonban akkor nem lehetett tudni, mennyi ennek az eszköznek az élettartama. Amint a beültetett eszköz elfáradt, értágulat alakult ki, a műanyag folt kiszakadt, s ez vezetett végül a beteg halálához.