Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hiába semmisült meg a Banksy-kép, a licitáló kifizet érte 400 milliót

Hiába semmisült meg a Banksy-kép, a licitáló kifizet érte 400 milliót

Kifizeti a londoni aukción önmagát megsemmisítő banksy-kép egymillió fontos árát a győztes licitáló – jelentette be a Sotheby’s árverési ház. A Girl With Baloon (Lány léggömbbel) című képért folyó licitharcot egy európai gyűjtőnő nyerte meg 1,04 millió fontos (386 millió forintos) ajánlattal.

Mint azt a Zoom.hu is megírta, alighogy lecsapott a kalapács, az aukció résztvevőinek elképedésére a kép keretébe épített önmegsemmisítő ledarálta az alkotás alsó felét. A kép most már a Love is in the Bin (Szerelem a szemétben) címet viseli, és Banksy ügynöksége hitelesítette is. A Sotheby’s szakértői szerint

Banksy nem elpusztította egy képét, hanem egy újat alkotott.

What a great move! Right after the hammer fell, Banksy self destructed/shredded after selling for 860.000£ at the Sotheby’s evening auction on the 5th of October 2018. . ✖️✖️✖️ #banksy #sothebys #auction #art #shredded #destroyed #video #classicbanksy #london #streetartnews #news #legendary #goinggoinggone

3,115 Likes, 197 Comments – I KNOW A GUY (@iknowaguy.gallery) on Instagram: “What a great move! Right after the hammer fell, Banksy self destructed/shredded after selling for…”

A magát felfedni nem kívánó gyűjtő most úgy döntött, hogy kifizeti az összeget, mivel ez az első olyan műalkotás, amely egy árverésen született. “Amikor lecsapott a kalapács, és a mű ledarálta magát, először megdöbbentem, de aztán megértettem, hogy az enyém lehet a művészettörténet egy darabja” – mondta.

A Zoom.hu írról is írt, hogy nem mindegyik ledarált Banksy-kép ér egy vagyont. Egy Banksy-kép tulajdonos nemrég azzal keresett meg műkereskedőket, hogy ő is felvágta a graffitiművész alkotását, ami egyébként szintén a Lány léggömbbel című kép egyik változata, de neki már csak egyetlen fontot fizettek volna érte.

Kiemelt kép: A Lány léggömbbel című Banksy-kép egyik utcai változata / Forrás: Banksy