Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az MSZP-ből érkezett Szél Bernadett utódja

Az MSZP-ből érkezett Szél Bernadett utódja

Demeter Márta az egyedüli jelölt a Szél Bernadett távozásával megüresedő LMP- társelnök posztra, személyéről az október 20-ai részleges tisztújító kongresszuson dönt a párt – mondta a jelöltállítás lezárulta után az LMP országos titkára. Kanász-Nagy Máté közölte azt is: az LMP Ungár Pétert jelöli az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságába – ott ugyancsak Szél Bernadett távozása miatt üresedett meg egy hely.

Szél Bernadett és Demeter Márta Fotó: Veres Viktor

Demeter Márta az előző parlamenti ciklust az MSZP képviselőjeként kezdte az Országgyűlésben, majd kilépett a frakcióból és később az LMP-frakcióhoz csatlakozott. A párt nyáron vette fel tagjai közé. A jelölést és a részleges tisztújító kongresszus összehívását is Szél Bernadett korábbi társelnök-frakcióvezető lemondása, valamint pártból való kilépése tette szükségessé.

A Zoom.hu írt róla, hogy sokan Demetert emlegették a társelnöki posztra legesélyesebbnek, és a távozó Szél is „felkészült és rettenthetetlen” politikusként méltatta őt. Demeter mellett szól, hogy a közvélemény előtt is ismert, jó kapcsolatban van Keresztes László Lóránt társelnökkel és a jelentős befolyással bíró Ungár Péter elnökségi taggal is. Ugyanakkor nem régóta van az LMP-ben, állítólag éppen a “túl gyors karriert” kifogásoló tagság ellenállása miatt sikerült csak idén júliusban – többszöri sikertelen nekifutás után – felvenni a pártba.

Szél mellett az LMP másik korábbi társelnöke, Hadházy Ákos is elhagyta már a frakciót és szintén független képviselő lett, tovcábbá kilépett Szabó Szabolcs is, így a választások után még 9 fős LMP-frakció most hattagú.

Az ellenzéki pártban zajló folyamatok hatására az LMP-vel választási szövetségre lépett, majd a nyáron velük szakító Új Kezdetben is felmerült: frakciótag maradjon-e az általuk delegált Hohn Krisztina, aki végül maradt. Az LMP-ben egy elnökségi tagot is választanak. A pozícióra szintén egy jelölt pályázik: Kis-Szeniczey Kálmán agrármérnök. Azért kell új tagot választani, mert Angyal Károly pártigazgató lett – megválasztásáról itt írtunk:

Visszavonta a pályázatát, mégis ő lett az LMP pártigazgatója

Visszavonta ugyan az LMP pártigazgatói tisztségére benyújtott pályázatát Angyal Károly Tibor, mégis őt választotta meg a párt elnöksége a posztra szeptember 14-én – értesült a Zoom.hu. A lépésre azután került sor, hogy az LMP korábbi pártigazgatójával, Pósa Andrással szerződést bontottak, helyére pedig pályázatot írtak ki.

Borítókép: Demeter Márta / MTI Fotó: Balogh Zoltán