Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

ÁSZ-vizsgálatot kapnak a hajléktalanokat segítő civilek

ÁSZ-vizsgálatot kapnak a hajléktalanokat segítő civilek

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzést indított több, a fedél nélküliek gondozásával foglalkozó szervezetnél – értesült a Népszava. A lapunknak nyilatkozó érintett civilek azt állították, hogy az ÁSZ a héten küldte el az adatbekérő levelét, amire nekik öt munkanapon belül kell válaszolniuk.

Egy hajléktalan férfi és lakhelye Budapesten 2017. március 19-én MTI Fotó: Mónus Márton

Az ügy pikantériája az időzítés, mert hétfőn lépnek hatályba azok a hajléktalanokat vegzáló új szabályok, amelyek következtében tilos lesz “életvitelszerűen a közterületen tartózkodni”. A rendőrség – a Mérce.hu információi szerint – ráadásul „nagyszabású razziával” készül a törvény végrehajtatására.

Egy hajléktalan pár és a lakhelyükként szolgáló pad Budapesten 2017. november 6-án MTI Fotó: Mónus Márton

A lap kérdésére, hogy miért éppen most rendelt el vizsgálatot az ÁSZ a hajléktalangondozással foglalkozó civileknél, a szervezet annyit közölt: ellenőrzéseit előre meghatározott féléves ellenőrzési terv, a nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján végzi.

Egy hajléktalan férfi és lakhelye egy hajléktalanoknak fenntartott egészségügyi intézményben Budapesten 2017. április 24-én MTI Fotó: Mónus Márton

A Népszava szerint már szórólapokat osztanak az utcán élőknek a rájuk váró változásokról. Hétfőtől felszólíthatják a hajléktalanokat a közterület elhagyására, ám ha ezt nem teszik, vagy 90 napon belül négyszer is fel kell szólítani, akkor eljárást indítanak ellenük, és akár börtönbe is kerülhetnek. Minderről itt írtunk:

Így büntetné Semjén a nyilvános hajléktalankodást

Személyesen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt, vagyis a kisebbik kormánypárt elnöke jegyzi azt a törvénymódosítást, amely a nyilvános megbélyegzés után most megbüntetni is rendeli a hajléktalanokat.

A témához kapcsolódó írásaink:

“Mi is nők vagyunk. Kicsit koszlottabbak, mint a többiek, de attól még nők”

Pénzt kapnak a hajléktalanok a megsemmisített tárgyaikért

„Ha a mínusz 15 nem visz be valakit a szállóra, a rendőri intézkedés miért vinné?”

50 kép Budapestről, ami többet mond minden szónál

Az állam nem foglalkozik a hajléktalanokkal, ezért civilek vették kézbe a lakásépítést

Azonnali.hu: Időszakosan négy helyett csak három négyzetméter jutna egy ellátottnak a hajléktalanszállókon

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Marjai János