Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyarok háromnegyede egyetért a Sargentini-jelentéssel

A magyarok háromnegyede egyetért a Sargentini-jelentéssel

Nem reprezentatív ugyan, de talán az arányokat érzékelteti a Liberális felmérése, amely a Sargentini-jelentésben megfogalmazott megállapításokhoz való viszont vizsgálta a magyar emberek körében. Ismert, az európai Parlamentben kétharmados többséggel elfogadott Sargentini-jelentés – amely ellen a kormány mintegy 6 milliárd forintos reklámháborút is indított – több ponton élesen kritizálta a kormány intézkedéseit és a magyarországi demokratikus helyzetet, amit Orbánék támadásnak vettek és ellentámadásba lendültek.

A Magyar Liberális Párt szeptember 13-án kezdeményezett konzultációt kezdeményezett a Sargentini-jelentés legfontosabb állításaival kapcsolatban. Negyven kérdést tettek fel, és több mint 1000 válasz érkezett be csak online. A válaszokból kiderül, hogy az emberek döntő többsége elutasítja az Orbán-kormány politikáját, és legalább háromnegyede egyetért a Sargentini-jelentésben foglaltakkal. Ezt a következő számok bizonyítják:

1. A kitöltők háromnegyede szerint a Fidesz jelentősen korlátozta az Alkotmánybíróság jogkörét.

2. A válaszadók 80 százaléka szerint a 2018-as választáson az Orbán-kormány ellenséges és megfélemlítő kampánya nem hagyott teret a lényegi vitára és a közmédia híradásai egyértelműen a Fidesznek kedveztek.

3. Szintén 80 százalék szerint jelentősen gyengült a jogállamiság ma Magyarországon.

4. A megkérdezettek 90 százaléka szerint a képviselők vagyonnyilatkozatára vonatkozó szabályokat jelentősen szigorítani kellene, és 93 százalék szerint szankcionálni kellene a hibás vagyonnyilatkozatokat.

5. A válaszadók 85 százaléka szerint Tiborcz Istvánnak felelősséget kellene vállalnia az unió csalás elleni hivatala által felderített, korrupt lámpabeszerzési ügyekben.

6. A válaszadók 80 százaléka szeretne Európai Ügyészséget.

A konzultáció eredménye alapján a Liberálisok kijelentették: a Fidesz-KDNP nemcsak az Európai Unióban és az Európai Parlamentben, de a magyar társadalomban is kétharmados kisebbségbe került. Ha nem is ekkora arányokat, de lényegében hasonló nagyságrendet állapított meg egy másik, már reprezentatív kutatás is, amelyről itt írtunk részletesen:

A magyarok többsége megszavazta volna a Sargentini-jelentést

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából szeptember 12. és 19. között 1001 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a magyar választókorúak Sargentini-jelentéssel kapcsolatos véleményeit. A megkérdezettek közel háromnegyede hallott a jelentésről.

Borítókép: Montázs / Forrás: Zoom.hu/MTI