Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Valaki ledarálta a 15 milliós Banksy-képét, de az már csak egy fontot ér

Valaki ledarálta a 15 milliós Banksy-képét, de az már csak egy fontot ér

Nagyon nem mindegy, ki darál és mikor: múlt hét szombaton a képkeretbe épített papírvágóval félig megsemmisítette önmagát a híres és rejtőzködő graffitiművész, Banksy egyik alkotása, miután mintegy 1,2 millió euróért (csaknem 400 millió forintért) elkelt a londoni Sotheby’s aukcióján.

Megsemmisítette magát Banksy egyik képe egy aukción

A Lány léggömbbel egyik változata (amiből egyébként összesen 600 nyomat készült) így azonnal megduplázta az árát, vagyis miután 1,2 millió euróval leütötték, a kép új tulajdonosa már annak örülhetett, hogy 2,4 millióért tudná eladni.

Egy ismeretlen Banksy-kép tulajdonos azonban most azzal keresett meg műkereskedőket, hogy ő is felvágta a graffitiművész alkotását, ami egyébként szintén a Lány léggömbbel című kép egyik változata, és eredetileg 15 millió forintot ért. Delikvensünk szeretett volna dupla árat kérni az alkotásért, de a kereskedők közölték vele, hogy ebben a formában egyetlen fontot adnak érte, hiszen tönkre tett egy eredeti Banksy-művet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

. “The urge to destroy is also a creative urge” – Picasso

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés,

A különbség pedig az, hogy a Banksy által az árverésen feldarabolt alkotásban benne van maga a darabolás performansza is, az időzítés is, és az meg aztán különösen, hogy a művész maga intézte az ügyet. (via Népszava)

Kiemelt kép: A Lány léggömbbel című Banksy-kép egyik utcai változata / Forrás: Banksy