Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tíz percig a NER része voltunk, de lebuktunk és kidobtak minket Orbán akadémia avatásáról

Tíz percig a NER része voltunk, de lebuktunk és kidobtak minket Orbán akadémia avatásáról

Ismét működött a kettős sajtólista Pécsen, vagyis csak a baráti médiumok tudósíthattak testközelből a csaknem 2,5 milliárd forint közpénzből felépült kosárlabda akadémia átadásáról csütörtökön. Próbálkoztunk akkreditációval, eredménye nem volt, viszont úgy gondoltuk, ez nem korrekt és kijátszottuk a rendszert.

Egyszerűen besétáltunk a szalagokkal elzárt területre, és azt csináltuk, amit ilyenkor az újságírók/fotósok szoktak: beszélgettünk pár megjelenttel és fényképeztünk. Ez persze hiba volt, rögtön kiszúrták, hogy nem odavalóak vagyunk és ránk küldték a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. munkatársát egy biztonsági őrrel megerősítve, hogy hagyjuk el a területet.

Jönnek a biztonságiak Fotó. Kovács István

A magyarázat az volt, hogy csak meghívóval és karszalaggal rendelkező vendégek lehetnek bent. A Szabad Pécs újságírója ugyan vívott egy kisebb harcot a biztonsági emberrel, végül szalagon kívül találtuk magunkat. Ezt követően szóltak két biztonsági őrnek, hogy tartsák rajtunk a szemüket, így díszkíséretet kaptunk minden egyes lépésünkhöz.

Magánterület közpénzből Fotó: Kovács István

Az igazán abszurd az volt az egész intézkedésben, hogy se a táskánkba nem néztek bele, se a rendőrök nem jöttek oda, hogy kik vagyunk. Ebből is látszott, hogy

nem a biztonság fenntartása volt a kirendelt biztonságiak feladata, hanem a körön kívüli sajtó távol tartása.

A fő cél az lehetett, hogy Orbán Viktornak ne tehessünk fel kérdéseket, amire az a 12 méter pont elegendő lett volna, na meg a takarásnak is kitűnő 50 szépkorú, akiket felállítottak a bejárattal szemben. Egyikük azt állította, a párttól szóltak nekik, hogy ma itt kell lenniük spontán tömeget játszani, de ennek valóságtartalmát ott, a helyszínen nem tudtuk ellenőrizni. Abban a szűk időben viszont, amíg kiválasztottnak érezhettük magunkat, épp trenírozták őket, hogyan kell fogadni a miniszterelnököt.

A spontán ünneplő tömeg Fotó: Kovács István

Amíg vártuk a miniszterelnököt, egymás után gurultak be az Audik, Mercedesek, és szálltak ki belőlük a Fidesz prominensei. Páva Zsolt polgármester már egy órával Orbán Viktor befutása előtt megérkezett, a vízilabda szövetség új elnöke, Vári Attila (aki egyébként a PSN Zrt. vezetője is) szintén korán érkezett, és megjelent Hoppál Péter és Havasi Bertalan is.

Páva Zsolt tanakodik Fotó: Kovács István

Orbán Viktort Rátgéber László legendás edző, illetve a kosárlabda akadémia megálmodója köszöntötte, majd jött a szokásos program: idősek, kis beszélgetés, kézfogások, integetések, ezután pedig elnyelte az akadémia épülete a csapatot. A kirendelt idős emberek mehettek haza. Ők ugyanis szintén nem juthattak be.

Orbán Viktor és Rátgéber László találkozása Fotó: Kovács István

Az MTI-ből megtudtuk, hogy milyen jelentős kormányfői beszédről maradtunk le. Orbán Viktor az épületben elmondta, a magyar közéletben és sportvezetésben “egyfajta kötelező álszerénység” van, és “amikor siker van, van egy elvárás, hogy úgy kell csinálni, mintha kisebbek lennénk”. Ez baj, ha van mire és kire büszkének lenni, igenis legyünk büszkék – jelentette ki.

Orbán Viktor szerint kevés igazi minőségi akadémia van minden sportágban, de a kosárlabdában nem indokolatlan a Nemzeti Kosárlabda Akadémia névválasztása, mert ehhez foghatót sehol az országban nem talál az ember. A kormányzati munkának “a sok konfliktus és nyűg mellett van néhány szép pillanata”, és ilyen, amikor nagy és jövőbemutató tervek megvalósításán lehet jelen. A mai esemény is ilyen, Pécs ismét közelebb került, hogy a magyar kosárlabdasport fővárosa legyen – vélekedett.

Emlékeztetett: a kosárlabdának régen is voltak hagyományai a városban, de “a diadalmenet akkor kezdődött igazán”, amikor a magyar kosárlabdasport “fenegyereke”, Rátgéber László Pécsre érkezett. Márpedig komoly akadémiákat csak nagy egyéniségek köré lehet építeni

Rátgéber László mondta, hogy “vagy játékos vagy, vagy játékszer”. Ez nemcsak a sportban van így, emelt fővel lehet veszíteni, “de nem válhatunk az ellenfél játékszerévé, sosem alázhatnak meg bennünket”. Kiemelte: “mi szurkolók játékosokat akarunk látni a pályán, nem játékszereket”, hanem hősöket, akik “a magasba repítik a magyar kosárlabdát”.

A kormányfő kitért rá: pár éve, amikor a kormány elé került az akadémia tervezete, kész és kiérlelt elképzelést kaptak, csak rá kellett bólintani és előteremteni rá a pénzt. Az alapkő letételéig nehezen jutottak el, de utána másfél évvel most átadhatják az akadémiát, és “egész Magyarország büszke lehet” rá. Hozzáfűzte: az utánpótlás-nevelés mellett az akadémia alkalmas arra, hogy nemzetközi tornák házigazdája legyen. (MTI)