Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szaúdi halálbrigád végezhetett az isztambuli követségről rejtélyesen eltűnt újságíróval

Szaúdi halálbrigád végezhetett az isztambuli követségről rejtélyesen eltűnt újságíróval

Minden jel arra mutat, hogy az október elején, az isztambuli konzulátusból nyomtalanul eltűnt szaúdi újságírót, Dzsamál Hasogdzsit megölték. Az ügy hatalmas felháborodást keltett, mivel a rijádi rezsimmel szemben kritikus férfi meggyilkolását a legfelsőbb szaúdi körökből rendelhették el. Szaúd-Arábia egyelőre mindent tagad, a török hatóságok szerint azonban egy 15 fős szaúdi halálbrigád tehette el láb alól a Washington Post újságíróját. 

„Egy kicsit valóban úgy tűnik, mintha a szaúdiak állnának Hasogdzsi eltűnése mögött, de nagyon nem szeretném elkötelezni magam valamilyen megoldás mellett. Még túl korai lenne” – nyilatkozta szerdán Donald Trump a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi eltűnésével kapcsolatban a Fox tévécsatornának, miután a Szenátus külügyi bizottságának több republikánus és demokrata delegáltja is levélben kérte az elnöktől az ügy mielőbbi kivizsgálását.

A szenátorok az úgynevezett Magnitsky-törvény aktiválását is szeretnék elérni, ez azt jelentené, hogy az ügyben érintett szaúdiaknak befagyasztanák az amerikai számláit, és zárolnák az országban lévő vagyonukat. Az amerikai elnök hosszú hallgatás után, hétfőn szólalt meg először az ügyben, ekkor közölte, hogy a Fehér Ház felvette a kapcsolatot Hasogdzsi menyasszonyával, valamint a szaúdi kormányzattal is. Az elnök emellett kifejezte aggodalmát a lehetséges gyilkossággal kapcsolatban.

„Nagyon rossz a helyzet. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen egy riporterrel vagy bárki mással. Az ügy végére fogunk járni” – hangsúlyozta Trump szerdán egy az Ovális Irodában tartott sajtóeseményen.

Török emberjogi aktivisták tiltakoznak Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró isztambuli eltűnése miatt. MTI/EPA/Erdem Sahin

Trump nincs könnyű helyzetben, hiszen egyik oldalról egyre nagyobb a felháborodás övezi a titokzatos körülmények között eltűnt, a Washington Postnak dolgozó újságíró miatt; másfelől Szaúd-Arábia fontos szövetségese az Egyesült Államoknak, a mostani kormányzat pedig különösen jó viszonyt ápol a szaúdi uralkodóházzal, így az elnök egyelőre igyekszik elkerülni a konfrontációt.

Az ügy kifutása azért sem mindegy, mert amennyiben az újságíró-gyilkosságot valóban Szaúd-Arábia felső vezetése rendelte meg, azzal az ország egy olyan vonalat lépne át, mint Oroszország tette a krími megszállással. Következmények híján viszont az eset precedenst teremthet más rezsimek számára is, akik rendszerkritikus újságírókat szeretnének elhallgattatni.

Mint a Ponyvaregényben

Dzsamál Hasogdzsi korábban a szaúdi királyi család bennfentesének számított, viszonya azonban megromlott az uralkodóházzal és Mohamed bin Salman koronaherceg kritikusává vált. Hasogdzsi tavaly költözött az Egyesült Államokba, ahol a Washington Post újságírójaként dolgozott. Az elmúlt időszakban több cikkében is bírálta az arab királyság fellépését a másként gondolkodókkal szemben, a szaúdi intervenciót Jemenben, valamint hazája Katar és Kanada elleni megnyilvánulásait is.

Hasogdzsi a török jegyesével való házasságához szükséges iratokért látogatta meg szeptember végén az Isztambulban található szaúdi főkonzulátust. Mivel első körben nem sikerült elintéznie a papírokat, később Londonból sikerült időpontot egyeztetnie a főkonzulátussal, és október 1-én vissza is tért a török nagyvárosba, hogy másnap helyi idő szerint délután egykor belépjen a diplomáciai épület kapuján.

Ki viszont már nem jött az épületből.

A török hatóságok már az első vizsgálatok után jelezték, hogy a szaúdi újságírót megölhették. Ezt Szaúd-Arábia határozottan visszautasította, szerintük Hasogdzsi elhagyta az épületet – a sors „furcsa fintora”, hogy a követség épületében pont az eset megtörténésének napján nem működtek a biztonsági kamerák.

A Sabah török napilap által közreadott felvétel, amelyen Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró érkezik Szaúd-Arábia törökországi konzulátusára. MTI/EPA/Sabah napilap

Csakhogy török tévécsatornák több olyan felvételt is bemutattak, amelyeken az látszik, hogy Hasogdzsi október 2-án besétál hazája isztambuli főkonzulátusára. A biztonsági kamerák egy lesötétített ablakú kisbusz érkezését is felvették fél órával azelőtt, hogy Hasogdzsi megjelent volna, majd azt is, hogy három órával később a kisbusz elment, az újságíró viszont nem tűnik fel többet.

A török hatóságok szerint ezzel a kisbusszal érkezett meg az a 15 szaúdi ügynök a repülőtérről, akiket a „legfelsőbb szintről” bíztak meg Hasogdzsi meggyilkolásával.

Erős a gyanú, hogy ugyanezzel a kisbusszal szállították el a rijádi rezsimmel szemben kritikus szaúdi újságíró csontfűrésszel feldarabolt holttestét is.

„Az egész olyan, mint a Ponyvaregény”

nyilatkozta az esetről egy török tisztviselő. Bár a török hatóságok kezdetben annak a lehetőségét sem zárták ki, hogy Hasogdzsit esetleg elrabolták, Kemal Ozturk, egy török kormányhoz közelálló lapnak dolgozó újságíró szerint videófelvétel bizonyítja Hasogdzsi meggyilkolását, a felvétel pedig már a helyi hatóságok birtokában van.

A törökök egyébként felfedték az érintett 15 szaúdi személyazonosságát, bőröndjeiket és az őket szállító két magángépet közvetlenül Hasogdzsi eltűnésének bejelentése után át is vizsgálták az isztambuli Atatürk repülőtéren. De miután a rendőrség semmi gyanúsat nem talált, megadták a felszállási engedélyt a Dubai érintésével Rijád felé közlekedő gépnek.

Közben a CNN szerint amerikai titkosszolgálatoknak vannak olyan rögzített beszélgetései, amin szaúdi tisztviselők arról beszélnek, hogyan kellene visszacsalogatni a Mohamed bin Szalmán trónörökös politikájával szemben kritikus Dzsamál Hasogdzsit Szaúd-Arábiába.

A bizonyítékok ellenére Szaúd-Arábia továbbra is kitart amellett, hogy nem tudnak az újságíró hollétéről és nem terheli őket felelősség az ügyben. A nyomozást mindenesetre bonyolítja, hogy Törökország és Szaúd-Arábia között nem felhőtlen a viszony, ráadásul Törökország sem számít éppen a szólásszabadság fellegvárának.

Sok újságíró hal meg a munkája miatt

Közben a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet összeszámolta, hogy az év első 9 hónapjában eddig ötvenhat újságíróval végeztek munkájukkal összefüggésben, ami több mint ahányat 2017-ben összesen meggyilkoltak.

Az RSF szerint 2017 az elmúlt 14 év legkevésbé véres éve volt az újságírók számára, idén azonban megfordult a trend; ezt jól mutatja, hogy héten brutálisan meggyilkoltak egy másik rendszerkritikus újságírót is, a bolgár Viktoria Marinovát, aki halála előtt EU-s pénzekből finanszírozott korrupciós üggyel foglalkozott.

Rövid időn belül a negyedik újságírót gyilkolták meg az Európai Unióban

Rövid időn belül a negyedik újságírót gyilkolták meg az Európai Unióban Brutális kegyetlenséggel erőszakoltak, majd gyilkoltak meg egy tévériportert Bulgáriában. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gyilkosság összefüggésben van-e a bolgár TVN tévécsatornának dolgozó Viktoria Marinova újságírói munkájával – a gyanút azonban erősíti, hogy Marinova egy EU-s támogatásokat érintő korrupciós-ügy feltárásával foglalkozott.

Borítókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin