Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Soroksári gyilkosság: a rendőrség titkolja a belső vizsgálat eredményét

Soroksári gyilkosság: a rendőrség titkolja a belső vizsgálat eredményét

Lezárult a belső vizsgálat, amit az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese rendelt el azt követően, hogy kiderült: a rendőrség lefoglalta, majd a büntetés-végrehajtás öt éven át a fogvatartott letétjeként őrizte a Soroksáron meggyilkolt futó nő, Gyurik Krisztina telefonját.

A zoom.hu érdeklődésére az ORFK írásban azt közölte, hogy

„az elrendelt vizsgálat befejeződött, annak megállapításaiból a rendőrség a következtetéseket levonta. A vizsgálat eredményéről a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad”.

Egyelőre tehát „magánügyként” kezelik, hogy rossz jogi szabályozás vagy emberi mulasztás miatt történhetett meg, hogy öt év alatt több százezer embert ellenőriztek, közel kétezer DNS-vizsgálatot végeztek, több száz embert hallgattak ki, miközben egy perdöntő bizonyíték végig az orruk előtt volt. A sok felesleges vizsgálat több tízmillió forintjába került az adófizetőknek.

A 2013-ban Soroksáron meggyilkolt édesanya tiszteletére emlékfutást is rendeztek a gyilkosság helyszínén. MTI Fotó: Földi Imre

Egy nevének elhallgatását kérő volt rendőr ugyanakkor már csak azért is furcsállja a történteket, és tartja „a mundérbecsület elvtelen védelmének” a rendőrség hallgatását, mert szerinte súlyos hiba, hogy R. Szilveszter elfogásakor a rendőrség nem ellenőrizte még azoknak a könnyen azonosítható tárgyaknak (mint amilyen a telefon is) az eredetét sem, amiket a betörőnél találnak.

A szóban forgó készüléket – ami nem hivatalos információnk szerint nem egy modern okostelefon volt – , a nyomozók feltételezése szerint a 2013. szeptemberében meggyilkolt Gyurik Krisztina gyilkosa vitte magával. A gyilkosság felfedezésekor legalábbis nem volt a tetthelyen.

Öt évvel a bűntény után a rendőrség a korábbi vagyon elleni bűncselekményeiért jogerősen elítélt, és jelenleg is az azokért kiszabott szabadságvesztését töltő R. Szilvesztert gyanúsította meg a gyilkossággal. A rendőrség közlése szerint a férfi DNS-ét megtalálták az áldozata holttestén, a gyilkossághoz használt kötélen és a holttest körül számos tárgyon is.

A rendőrség továbbra is szexuális indíttatású gyilkosságként kezeli az ügyet,

amit a nyomozók és az ügyészség egybehangzó véleménye szerint különös kegyetlenséggel követtek el.

Lichy József ügyvéd, R. Szilveszter védője azonban az általa látott orvos szakértői véleményekre hivatkozva vitatja, hogy az áldozatot megerőszakolták volna, és azt is, hogy a gyilkosságot jogi értelemben különös kegyetlenséggel követték el. Lichy szerint az áldozaton nem találtak ondót, és a fojtogatás, ami a 36 éves nő halálát okozta, egy, a Legfelsőbb Bíróság által kiadott kötelező érvényű állásfoglalás szerint nem minősül különös kegyetlenséggel elkövetett tettnek.

Parti Ágnes, az áldozat családját képviselő ügyvéd azonban vitatja Lichy állítását, főleg ami a nemi erőszakot illeti. Nem kell megtörténnie az aktusnak ugyanis ahhoz, hogy az elkövető cselekedete nemi erőszaknak minősüljön.

A rendőrség a kezdetektől szexuális indíttatásból elkövetett gyilkosságról beszélt, és bár nyilvánosan és hivatalosan nem mondták ki, hogy a gyilkosa megerőszakolta volna Gyurik Krisztinát, korántsem biztos, hogy csak azok a bizonyítékok állnak a rendelkezésére, amiket Lichy eddig megismerhetett.