Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Puzsér, a főpolgármester-jelölt: Nem érdekel, hogy a budapestiek mit szeretnének

Puzsér, a főpolgármester-jelölt: Nem érdekel, hogy a budapestiek mit szeretnének
Biztosan függetlenként indulna a főpolgármester-választáson? Nem méreti meg magát az ellenzéki előválasztáson a szélesebb körű támogatás reményében?
Biztos, hogy függetlenként indulok. Milyen előválasztás? Ez csak egy kommunikációs blöff, egy nagy kamu. Mindig előadják az előválasztást, hogy ezzel revolverezzék a civil világot. Engem ne castingoljanak, ha egy mód van rá.

“Azok főleg ne castingoljanak engem, akik összehegesztették az újabb kétharmadot.”

Előválogassanak csak maguk között ezek a pártok.
Akkor tehát függetlenként szállna szembe Tarlós Istvánnal és egyúttal az összes többi jelentkezővel…
Nem tudom, hány induló lesz, egyelőre én vagyok itt. Én vagyok a kihívója Tarlós Istvánnak.
Vizesvödör nélkül?
Igyekszem vizesvödör és ló nélkül, igen. Még ha így talán csekélyek is az esélyeim.
Maga is utalt rá, hogy Tarlós István jó eséllyel győz 2019 őszén. Ha ennyire biztos benne, miért indul?
Látja, ez a szörnyű: már elvárják, hogy hazudozzak, mint minden politikus. Győzni akarok, persze, de lássuk be: nem ez a realitás. A kisebb pártoknak is a kormányprogramjukról kellett beszélniük tavasszal, miközben aztán azért küzdöttek, hogy egyáltalán bejussanak a Parlamentbe. Ez a súlyos probléma: van egy hatalmas szavahihetőségi deficit a politikában, hiszen folyamatosan hazudnak. Ha valaki egyszer véletlenül igazat mond, jön a sajtó, és azt kérdezi: hogy akar így nyerni, hogy igazat mond?
Vagyis a tisztes helytállás a cél?
Az a realitás, hogy jövőre Tarlós István fog nyerni. Mindent el fogok követni, hogy ne így legyen, és hogy megvalósuljon az én programom, az én vízióm, de számolni kell a valóssággal is. Csak nem vagyunk hozzászokva, mivel a politikusok a csillagokat is lehazudják az égről 30 éve folyamatosan.
Programja, a Sétáló Budapest alapvetően egy zöld program. Ehhez meg tudná szerezni az LMP vagy a Momentum támogatását?
Nagyon büszkévé tenne, ha a víziómban ők meglátnák a maguk identitását, vagy akár Budapest jövőjét, és támogatnának.
Mi a helyzet a Jobbikkal?
Bármelyik párt támogatását büszkén és örömmel fogadnám el. Én egyenlő távolságra vagyok Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől. Beláthatatlan távolságra mindkettőtől, de ez a távolság egyforma. Ha akár a Fidesz, akár a DK azt mondaná, hogy támogatja a Sétáló Budapest vízióját és az ambíciómat, hogy ezt megvalósítsam, büszkén fogadnám el. Ez nem politikai, ideológiai kérdés: a belélegezhető levegő se nem antifasiszta, se nem antikommunista.
A Fidesznek is ad még egy esélyt, hogy meggondolja magát és Tarlós István helyett ön mögé álljon be?
Akár a Fidesznek, akár bármelyik másik pártnak. Én a programommal vagyok azonos. Nem a politikai osztállyal szemben, hanem a programom mellett küzdök. Ha pedig a politikai osztály a maga korrupt logikájába be tudja illeszteni, azt örömmel veszem.
És ebben a programban lesz szó olyan kérdésekről, mint a főváros autonómiája, a szemétszállítás, a Liget-projekt, egészségügy vagy a közlekedésfejlesztés?
Nem. Nekem egyetlen pontból álló programom van: a Sétáló Budapest víziója. Az, hogy a Jászai Mari tértől a Fővám térig, a budai Vártól a Lánchídon keresztül az Erzsébet térig a VII. kerületi bulinegyedet is beleértve, egyetlen besétálható zöld övezet legyen Budapesten, a Dunának a várossal való szerves kapcsolata megteremtése mellett. Ezt a víziót indítom el Tarlós Istvánnal szemben, aki csak a vasbetonban, a robbanómotorban és az új Kádárban, Orbán Viktorban hisz.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs


Ez elég? A budapestiek prioritás listáján lehet, hogy a sétálásnál vannak fontosabb dolgok is.
Lehetséges, de én egyáltalán nem akarom kiszolgálni az emberek prioritás-listáját, az engem nem érdekel. Az embereket az én vízióm támogatására hívom, ha ez nekik nem kell, akkor az azt jelenti, hogy Budapest nem érett meg erre a vízióra, és akkor 2024-ben kell ezt újra megfuttatni.
Akkor ez egy unortodox főpolgármester-jelölti kampány lesz, ahol nem számít, mit akarnak a választók?
Engem nem érdekel, hogy a budapestiek mit szeretnének. Eszemben sincs a kívánságlistájukhoz hajlítgatni magam, mint a politikusok. Eddig mindig az volt, hogy jól kitalálták, mit szeretnének a választók, megígérték nekik, majd soha nem valósították meg, hanem elhazudták. Én a saját vízióm megvalósítására készülök. Ha a budapestiek még több vasbetont, még több robbanómotort, még több parkolóházat és szélesebb utakat szeretnének, akkor nem fogom kiszolgálni az igényeiket.
Ha szeretnének működő egészségügyet Budapesten, az nem méltányolható igény?
Ha működő egészségügyet szeretnének, akkor váltsanak kormányt, ez nem a főpolgármester dolga. Ez is súlyos kampánybaki, amikor egy főpolgármester-jelölt megpróbál országos hatáskörű politikust játszani, miközben ehhez nincs mozgástere. A szavazatmaximalizálás oltárán általában feláldozzák a politikusok a saját szavahihetőségüket. Így veszett el a teljes politikai osztály hitele Magyarországon. Amíg nincs eggyel szavahihetőbb politikus, mint Orbán Viktor, addig lehet ábrándozni azon, hogy leváltsák, csak minek.

Hét kérdés – hét válasz

Karácsony Gergely vagy Horváth Csaba?

Semelyik, úristen! Egy polgárnak mindig joga van nemet mondani egy rossz alternatíva mindegyikére.

BKV vagy BMW?

BKV.

Várkert Bazár vagy Auróra?

Várkert bazár és Auróra. Hiba lenne választani.

Futóversenyek vagy Nagy Futam?

Futóverseny.

Olimpia vagy Liget-projekt?

Attól függ, mi a Liget-projekt. Az, hogy megvédjük a Városligetet vagy az, hogy beépítjük? Én megvédeném.

Hűtött metrókocsi vagy Fűtött utca?

A Fűtött utca fontosabb.

Metropolisz vagy retropolisz?

Egyik se. Hanem XXI. századi, élhető, emberi léptékű város, ami zöld, kerékpározható és sétálható. Nemet mondok a retróra, és a vasbetonban, szmogban fuldokló metropoliszra is.

Borítókép: Puzsér Róbert / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs