Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kásler Miklós tagadja, hogy beavatkozott volna a szívsebészügybe

Kásler Miklós tagadja, hogy beavatkozott volna a szívsebészügybe

Az emberi erőforrás miniszter, Kásler Miklós a Magyar Időknek adott nagyinterjút, amiben beszélt mindenről, ami az elmúlt hetekben történt.

Az interjú számos kérdésre kitér, megpróbálom röviden összefoglalni a fontosabb kérdéseket.

Székely László szívsebészről

„Nem avatkoztam az ügybe, és amikor értesültem a történtekről, akkor is az országos tiszti főorvost kértem fel a vizsgálat lefolytatására. (…) minden esetben, amikor beteghalálról van szó, így az ominózus szívsebészügyben is, nagyon alaposan meg kell vizsgálni, mi történt. Itt pedig kizárólag objektív értékelésnek van helye.”

Nagy Anikó lemondott egészségügyi államtitkárról

„Nagy Anikó lemondott, mert a gyermekekkel szeretne foglalkozni. (…) Van jelöltem, és tekintettel arra, hogy nagy a kihívás, az új egészségügyért felelős államtitkár vezetésével a területnek egy rendkívül erős, stabil, hatékony csapata lesz.”

Az új Nemzeti alaptantervről

„Szeretnénk 2019. szeptember elsején bevezetni. Természetesen nem mindenáron ragaszkodunk a dátumhoz, a kormány megfontoltan kíván dönteni, inkább később vezessük be az új NAT-ot, de koherens, kimunkált legyen. A tervezetet társadalmi vitára bocsátottuk, rengeteg észrevétel, javaslat érkezett, köztük markánsabbak is. A korrekciókkal módosult az eredeti elképzelés, de a módosításokban a NAT-tervezet készítői is jelentős szerepet kaptak. (…) A nemzeti értékeink hangsúlyozása, megjelenítése már az óvodától kezdve nagyon fontos.”

A Petőfi Irodalmi Múzeum éléről menesztett Prőhle Gergelyről

„Pályázatot írtunk ki, és az lesz a nyertes, akinek a munkáját a szakmai bírálóbizottság a legjobbnak ítéli.” (Vagyis Prőhle Gergelyről valójában nem beszélt, a minisztérium korábban azt kommunikálta, hogy a leváltott igazgató kiváló munkát végzett, és megköszönték neki a munkát – a mandátumának lejárta előtt.)

A „kultúrharcról”

„Az értékek állandók, de természetesen koronként változik, hogy milyen értékeket helyeznek előtérbe. A civilizációnkra a görögök óta jellemző a sokszínűség, ugyanakkor fontos szerepe van a keresztény magyar kulturális hagyományoknak. Magam kultúrharcot nem érzékelek, de az biztos, hogy mindenfajta túlzott befolyást meg kell szüntetni. (…) Az elmúlt évtizedekben gyakorlattá vált, hogy egyesek megmondták, ki a tehetséges és ki nem az. Ezek a minősítések jó néhányszor nem egyeztek a személyes véleményemmel, ízlésemmel.”

A magyarok eredetéről

„A Magyarságkutató Intézet, amelynek a létrehozásáról szóló javaslat hamarosan a kormány elé kerül, (…) ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra.”

Kiemelt kép: Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter / Fotó: Halász Nóra