Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Idén eddig több újságírót gyilkoltak meg, mint 2017-ben összesen

Idén eddig több újságírót gyilkoltak meg, mint 2017-ben összesen

2018 első kilenc hónapjában ötvenhat újságíróval végeztek, ez több, mint ahányat 2017-ben összesen meggyilkoltak, közölte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet csütörtökön.

Ez a szám még nőhet, hisz több esetben is még zajlik a vizsgálat.

„Míg 2017 az elmúlt 14 év legkevésbé véres éve volt az újságírók számára, idén megfordult a trend”

– szerepel közleményben.

A legtöbb újságíró – szám szerint 13 – Afganisztánban vesztette életét, április 30-án egy nap leforgása alatt a média 10 munkatársát gyilkolták meg az ázsiai országban.

Christophe Deloire, az RSF főtitkára szerint az ijesztő számok tükrében égető szükség van további lépésekre az újságírók védelmében. A szervezet újra felszólította az ENSZ-t, hogy nevezzen ki egy, a média munkatársainak védelmével foglalkozó különmegbízottat. A felvetés szakmai berkekben széles körű nemzetközi támogatást élvez.

Borítóképünkön: Mécsesek és virágok a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina fényképe előtt Fotó: MTI/TASR/Jakub Kotian