Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gergő nem tudta, hogy 11 évessel szexel, felmentette a bíróság

Gergő nem tudta, hogy 11 évessel szexel, felmentette a bíróság

Hajszálon múlt az ítélet egy Pest megyei fiú ügyében, aki tizennégy évesen a nála három évvel fiatalabb Ágnessel próbált szexelni. A fiú azt állítja, nem tudott a lány életkoráról.

Meglehetősen kényes ügyben hozott ítéletet csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszék. A vádirat szerint a jelenleg tizenhét éves Gergő egy gyáli erdőben, földre leterített kabátokon próbált meg szexelni Ágnes nevű iskolatársával 2016. február 15-én. A lány akkor még tizenegy éves volt, pár nap múlva töltötte be a tizenkettőt, Gergő pedig alig múlt tizennégy.

A kislány életkorának azért van kiemelt szerepe, mert a törvény szerint, aki tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez vagy végeztet,

az szexuális erőszakot követ el és öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Tehát nem kell hozzá se fenyegetni, se erőszakoskodni, ha megtörténik egy tizenkettőnél fiatalabbal az aktus, az szexuális erőszaknak minősül. Az ügyben bűnsegédlettel vádolták meg Gergő osztálytársát, Imrét is, aki kölcsönadta kabátját a fiúnak. Ennek a kabátnak igen nagy a jelentősége, de erről majd később.

Gergő (b) az ügy elsőrendű vádlottja, míg mellette ülő Imre másodrendű vádlott/Fotó: Halász Nóra

Keresték egymás társaságát

A bíróságon elhangzottak alapján az történt, hogy az akkor még csak tizenegy éves Ágnes és a tizennégy éves Gergő jártak egymással, egy iskolában tanultak. Többen látták őket csókolózni a tanítási szünetekben. Facebookon rendszeresen beszélgettek egymással, egy idő után a fiú pedig felhozta, hogy lefeküdne a lánnyal. Ágnes ezt az üzenetet megmutatta édesanyjának,

majd ezután letiltotta a fiút Facebookon, hogy az ne tudjon neki írni többet.

Ágnes, aki barátnői elmondása szerint érettebb volt a koránál, mindezektől függetlenül vonzódott a fiúhoz, aki továbbra is a lány körül legyeskedett. 2016. február 9-én tanítás után a lány beszélni akart Gergővel – a vádirat szerint azért, hogy rávegye, onnantól kezdve hagyja békén –, de a fiúval ott volt Imre is. A három iskolás együtt indult el, Gergő pedig bevitte a lányt a közeli erdőbe, és az Imrétől kölcsönkért kabátot és a sajátját leterítette a földre. Aztán szexelni próbáltak egymással, jogi értelemben meg is történt az aktus, mivel a nemi szervek összeértek, még ha behatolás nem is történt meg.

A vádlottak szabadlábon védekeztek/Fotó: Halász Nóra

Ágnes ezután hazament, de nem szólt egy szót sem. Elsőnek barátnőinek mesélte el, hogy elvesztette szüzességét. Elmondások szerint dicsekedett a történettel. Szüleinek csak az eset után hat nappal, 2016. február 15-én mondta el, hogy mi történt vele. Majd vélhetőleg a szülők nyomására feljelentést tett a rendőrségen, azt állítva, hogy megerőszakolták.

Mindenképp áldozat

Az ügy egyik legfontosabb kérdése, hogy Ágnes tisztában volt-e vele, hogy mi történik vele. Saját bevallása szerint sem viselkedett erőszakosan vele Gergő az erdőben, és a földön fekve sem kiabált segítségért. Még az is elhangzott, hogy ő kezdte csókolgatni a fiút. Bár ez még nem jelenti azt, hogy szexelni is akart vele. Miért várt akkor hat napot, hogy szóljon és miért dicsekedett a történettel előtte? Valószínűleg mert

már tartott az aktus, amikor tudatosult benne, hogy mi is történik vele valójában.

Az ügyben meghallgatott szakértők ezzel kapcsolatban egymásnak ellentmondó véleményekre jutottak. Egy pszichológus szerint a lány erőszakról elmondott beszámolója élményszerű (azaz hiteles), míg egy másik szerint kiszínezett történet. Olyan is elhangzott, a lány azért dicsekedett szüzessége elvesztésével, mert a társadalmi megfelelés hajtotta, de azt is kimondták róla, hogy nem érte szexuális trauma.

Egyvalami egészen biztos: a kislány szexuális erőszak áldozata lett. Ugyanis még csak tizenegy éves volt, mikor az eset történt, tehát ha ő kezdeményezte, ha nem, ha beleegyezett, ha nem: áldozat.

Bűnös is meg nem is

És így el is érkeztünk az ügy legfontosabb pontjához: bűnös-e Gergő? A bíróság szerint nem. Ugyanis a fiú a tárgyalás alatt végig és az utolsó szó jogán is azt mondta, fogalma sem volt róla, hogy Ágnes nem töltötte még be a tizenkettőt. Így őt felmentették. A törvényszék véleménye szerint ráadásul a szex beleegyezésen alapult.

Fotó: Halász Nóra

Imrét, az ügy másodrendű vádlottját, aki kölcsönadta a szexhez a kabátját, viszont egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Ő ugyanis elismerte, hogy tisztában volt vele, a lány még csak tizenegy éves volt, mikor az erdőbe sétáltak vele. És ennek az információnak az ismeretében adta kölcsön a kabátját Gergőnek, amiről tudta, hogy mire kell.

A Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú döntése nem jogerős, az ügyész ugyanis nem fogadta el, hogy felmentették Gergőt.

Borítóképen az ügy elsőrendű vádlottja, Gergő az utolsó szó jogán szólal fel/Fotó: Halász Nóra