Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj, megadják azt a pénzt, amit a tüntetők követeltek

Emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj, megadják azt a pénzt, amit a tüntetők követeltek

Emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj összege csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Katalin elmondta, a szerdai kormánydöntés értelmében az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével.

Ez az emelés folytatódik a következő években is, a cél az, hogy 2022-re – három lépésben – ezen ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét – tette hozzá.

Ismét tüntettek a Parlament előtt az otthonápolókért

Péntek délután öt órától a Kossuth téren demonstráltak az otthonápolás elismeréséért küzdő érintettek és támogatóik.

Az államtitkár közölte továbbá, hogy azon családokban is emelkedik az ápolási díj, amelyekben nem a gyermekek jogán kapják ezt a jogosultságot. Ez esetben az ápolási díjat – szintén a jövő évtől – 15 százalékkal emelik, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további öt-öt-öt százalékkal lesz magasabb a díj összege.

Így azok, akik nem a gyermekükről gondoskodnak, de ápolási díjra jogosultak, 2022-re 30 százalékkal nagyobb összeget fognak kapni, mint jelenleg – mondta.

Anyák, akik gyermekeik ápolására tették fel életüket

Az otthonápolás jelenleg Magyarországon nem számít hivatalos munkának, a szülők munkájukért nem munkabért csak segélyt kapnak.

Novák Katalin hozzátette: azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű gyermekápolási díjat kapnak.

Mint mondta, változás az, hogy új kategóriaként bevezette a kormány az önellátásra képtelen gyermeket nevelőknek járó gyermekápolási díjat. (MTI)

Kiemelt kép: Tüntetés a parlament előtt az otthonápolókért 2018. szeptember 28-án / Fotó: Veres Viktor