Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

BBC: David Bowie amatőr, aki rossz szövegeket és rossz dallamokat énekel

BBC: David Bowie amatőr, aki rossz szövegeket és rossz dallamokat énekel

2019-ben jön ki a BBC a David Bowie-ról szóló dokumentumfilm-sorozatának újabb részével, de már elkezdtek megszellőztetni belőle részleteket. Ami biztos, az az, hogy az anyag a zenész karrierjének első öt évéről szól majd, és a filmet készítő brit közszolgálati csatorna kíméletlenül szembenéz benne önmagával is.

Történt ugyanis, hogy „a pop kaméleonja” az egyik korai zenekarával, amit The Lower Thirdnek hívtak, 1965 novemberében elbukott a BBC meghallgatásán. A tehetséges zenekarok és előadók válogatásáért felelős Talent Selection Group zsűritagjai erős kritikával illették Bowie-t magát és a zenekart is, és nem engedték, hogy akár csak egyetlen számukat is sugározza a rádió.

Az egyik ítész például olyan frontembernek írta le Bowie-t, akinek

„nincs személyisége”.

Volt, aki úgy értékelte, hogy

„amatőrnek hangzó énekes, aki rossz szövegeket és rossz dallamokat énekel”.

Sőt cockney-nak, vagyis londoni prolinak is nevezték Bowie-t. Mások kevésbé voltak szigorúak (és rosszmájúak), bár ők inkább az egész zenekart vették górcső alá: „Nem rossz, de csiszolatlan. Nem hiszem, hogy több próbával egyre jobb lenne a zenekar.”

Davy Jones (David Bowie) – You’ve Got A Habit Of Leaving

“You’ve Got a Habit of Leaving” is a song written by David Bowie in 1965 and released as a single under the name Davy Jones (& The Lower Third).

Az igazi Bowie-rajongók mindezen persze nem lepődnek meg, a zenész első szárnypróbálgatásai általában ugyanis nem szokták a későbbi zsenialitással egy lapon emlegetni. Négy évvel később, 1969-ben már a BBC is kiköszörülte a csorbát: az első Holdra szállás közvetítéséhez az ugyanebben az évben megjelent Space Oddity című számát használták aláfestőzenének, az azonos című kislemez pedig a csatorna listájának 5. helyéig kúszott fel.

A jól lehordott The Lower Third egyébként beatzenekarként működött David Bowie vezetésével, gitározott benne Denis Taylor, basszus gitározott Graham Rivens, dobolt Phil Lancaster, valamint zongorázott és vokálozott Tony Hatch.

(via The Guardian)

Kiemelt kép forrása: Facebook/David Bowie / Fotó: Andrew Kent