Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Azonnali.hu: Időszakosan négy helyett csak három négyzetméter jutna egy ellátottnak a hajléktalanszállókon

Azonnali.hu: Időszakosan négy helyett csak három négyzetméter jutna egy ellátottnak a hajléktalanszállókon

Az Azonnali.hu információi szerint rendeletmódosítással engedélyeznék, hogy időszakosan több hajléktalan kaphasson helyett az ellátó intézményekben.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint négy négyzetméternek kell jutnia egy-egy ellátottra, és 15 főnként kell lennie egy zuhanyzónak és nemenként elkülönített illemhelynek. Ezek az előírások egyaránt vonatkoznak a hajléktalanok átmeneti szállásaira, az éjjeli menedékhelyekre, illetve a nappali melegedőkre is. Az Azonnali birtokába jutott, már a kormány Stratégiai és Családügyi Kabinet által is elfogadott, nem nyilvános rendeletmódosítás szerint viszont a hajléktalanellátó intézmények kapacitásainak „minél hatékonyabb kihasználása érdekében” szükségesnek látják, hogy enyhítsék az időszakos férőhelybővítésekre vonatkozó előírásokat.

A módosítás szerint a jövőben elegendő lesz három négyzetméternyi lakóterületet biztosítani a négy helyett, illetve 15 helyett 25 ellátottra kell majd csak egy zuhanyzót és nemenként elkülönített illemhelyet biztosítani. Hogy ez mennyivel jelentene több férőhelyet, azt még nem tudni.

Borítóképünkön: Kardos T. Ádám, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének munkatársa hajléktalanokkal beszélget a zalaegerszegi Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjában 2017. január 4-én este. Fotó: MTI/Varga György