Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Liberálisoknak is van főpolgármester-jelöltje: átszervezné a kerületi hatásköröket

A Liberálisoknak is van főpolgármester-jelöltje: átszervezné a kerületi hatásköröket

A Liberálisok Sermer Ádámot indítják a 2019-es főpolgármester-választáson – közölte a Fodor Gábor vezette, parlamenten kívüli párt. Sermer, aki a párt elnökhelyettese, a Zoom.hu-nak azt mondta, ez nem zárja ki, hogy megméreti magát az ellenzéki pártok egy része körében körvonalazódó előválasztáson, de csak feltételekkel. Ha nem lát garanciát a az ellenzéki előválasztás reprezentatív voltára vagy arra, hogy “a liberális képviselet jelen legyen”, akkor végül önállóan elindul. De hangsúlyozta:

“mindenféle ellenzéki együttműködésben partner, ha vannak tartalmi közös pontok.”

Ami pedig a főpolgármester-jelölti programot illeti, Sermer azt mondta, alapvetően és főbb vonalaiban a párt 2014-es főpolgármester-jelöltjének, Bodnár Zoltánnak a programjára építenek, azt “fejlesztik, bővítik”. (A jogász-bankár Bodnár annak idején „A komoly ellenzéki” szlogennel kampányolt, ám végül csak a szavazatok 2,1 százalékát tudta megszerezni, ami mindössze 12 461 voks volt Budapesten.)

Sermer célja a főváros önállóságának, függetlenségének megerősítése, Budapest modernizálása és gazdasági fellendítése. A frissített főpolgármester-jelölti programból három fontos elemet emelt ki:

City-koncepció/Nagy-Budapest-terv: A korábban főleg az Orbán-kormányban felmerült közigazgatási átszervezési ötleteket vegyítve Sermer is “átszabná” a fővárost, ám nem a kerületek összevonásában, önállóságuk megszüntetésében gondolkodik, hanem abban, hogy a city-t jelentő belső kerületek hatáskörei egy részét az egységesítés érdekében magasabb szintre emelnék. Emellett a külső kerületeknek sokszor a városhatáron túlra, az agglomerációba nyúló problémáira is közigazgatási megoldást találna.

Közösségi Budapest: A különböző közösségi megoldáson alapuló új gazdasági modellek legális, ellenőrzött és szabályozott működésének terjesztése a fővárosban: újra lenne helye az ellehetetlenített Uber fuvarszolgáltatásnak, illetve egységes mederbe terelnék a rövidtávú lakáskiadást, az Airbnb-t is.

Több közvetlen demokráciát: Közelebb vinnék a demokratikus döntések jogát a lakossághoz, hogy a helyi ügyekben a helyiek tudjanak felelős döntést hozni. Ennek érdekében például jóval több helyi népszavazást lehetne tartani a kerületekben vagy Budapesten. Refrendumon dönthetne például a helyi lakosság arról, hogy a közös források egy bizonyos részét mire fordítsák az adott városrészben.

A Liberálisok által indított Sermer a harmadik, hivatalos főpolgármester-jelölt esélyes politikus:

Szerdán jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök társaságában Tarlós István, a jelenleg második ciklusát töltő főpolgármester, hogy 2019-ben is elindul a választáson a Fidesz-KDNP támogatásával:

Orbán és Tarlós kampánynyitója: megvan a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Hónapok óta várt bejelentést tett Orbán Viktor és Tarlós István: elárulták, ki lesz a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a jövő évi önkormányzati választáson. A miniszterelnök a budapesti Városházán állt ki a második hivatali ciklusát töltő főpolgármesterrel, és azt jelentette be, amit régóta lehet sejteni: némi hezitálás után néhány feltétellel újraindul a városvezetői posztért a 70 éves politikus.

Nem sokkal később Puzsér Róbert is bejelentette, hogy függetlenként elindul. Puzsér a Zoom.hu-nak adott interjújában azt mondta, nem akarja magát castingoltatni és nem akar senkinek megfelelni. Tarlós István kihívójaként zöld víziója van:

Puzsér, a főpolgármester-jelölt: Nem érdekel, hogy a budapestiek mit szeretnének

Biztosan függetlenként indulna a főpolgármester-választáson? Nem méreti meg magát az ellenzéki előválasztáson a szélesebb körű támogatás reményében? Biztos, hogy függetlenként indulok. Milyen előválasztás? Ez csak egy kommunikációs blöff, egy nagy kamu. Mindig előadják az előválasztást, hogy ezzel revolverezzék a civil világot.

Borítókép: Sermer Ádám / Forrás: Liberálisok