Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A lakosság egy része már rá sem néz az állami egészségügyre

A lakosság egy része már rá sem néz az állami egészségügyre

Egyre inkább többet lehet hallani arról, hogy a hazai lakosság fokozatosan növekvő arányban fordul az magán-egészségügyi szolgáltatók felé. Az Opten céginformációs szolgáltató vizsgálata szerint az látszik, hogy a piac koncentrálódik. A fekvő és járó-beteg ellátást, fogorvosi és egyéb kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó hazai cégek száma 2013 óta lassú csökkenést mutat, ugyanakkor egy 2016-ban bekövetkezett megtorpanást leszámítva, bevételeik szépen növekedtek.

A jelenleg 474 milliárdos magán egészségügyi szektor teljesítménye, természetesen még mindig csak töredéke az állami egészségügyi rendszerre költött összegeknek, ráadásul e bevétel részben szintén a magyar költségvetésből érkezik, különböző TB finanszírozások formájában. A tendencia viszont azt mutatja, hogy 2016-2017 viszonylatában egyre több pénz áramlik a magánszolgáltatókhoz. Az uniós pályázati támogatásokból a szektor szintén kivette a részét. A vizsgált időszakban több mint 20 milliárd forintot nyertek el az ilyen profilú vállalkozások. Ezek a fejlesztési pénzek jórészt diagnosztikai berendezésekre és a hozzájuk kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre mentek el.

Ezzel párhuzamosan 2014 óta az itt dolgozó orvosok, ápolók és egyéb személyzet létszáma is évről-évre bővül. Jelenleg több mint 45 000-en dolgoznak a szektorban. Ez alapján az Opten részéről úgy látják, hogy immár nem csak a külföldi munkalehetőségek, hanem a magánszolgáltatók is elszívó hatást gyakorolnak az állami intézményekben dolgozó szakemberekre.

A piaci szereplők stabilitását mutatja a cégfluktuációs index (CFI) vizsgálata. A mért értékek szinte alig változtak a vizsgált időszakban és jóval az országos átlag alatt maradtak, ami azt jelenti, hogy a szereplők többsége stabil több éve a piacon működő vállalkozás. A végrehajtások számának 2013 óta tartó csökkenése tavaly azonban drasztikus növekedésbe csapott át, ami azért azt jelzi, hogy a fizetési fegyelemmel gondja akadnak egyes piaci szereplőnek. Ugyanakkor a felszámolási eljárások számának alakulása a CFI mellett a piac tisztulását jelzi.

A hazai magán-egészségügyben tevékenykedő vállalkozások jövőjét, az állami ellátórendszer állapota, a TB finanszírozás esetleges változásai és a gyarapodó magánbefektetői kör határozza meg – vélik a Opten szakértői.