Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán és Tarlós kampánynyitója: megvan a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Orbán és Tarlós kampánynyitója: megvan a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Hónapok óta várt bejelentést tett Orbán Viktor és Tarlós István: elárulták, ki lesz a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a jövő évi önkormányzati választáson. A miniszterelnök a budapesti Városházán állt ki a második hivatali ciklusát töltő főpolgármesterrel, és azt jelentette be, amit régóta lehet sejteni: némi hezitálás után néhány feltétellel újraindul a városvezetői posztért a 70 éves politikus.

Visszanézhető a bejelentés a Zoom.hu-n, a videó alatt cikkünk folyamatosan frissül:

Orbán: Ez a nemzet fővárosa

Budapest jövőjéről cseréltünk eszmét, a kormány nem vak: nincs fontosabb város, mint Budapest, mert a nemzet fővárosa is – kezdte a miniszterelnök. Ma egy 60 tételes listát mutattam, ami azt jelzi, hogy a főváros iránt elkötelezett a kormány – tette hozzá a Tarlóssal folytatott egyeztetéséről.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az eredmények megőrzése és a célok megvalósítása erős, népszerű főpolgármestert kíván, ezért Orbán bejelentette: felkérte Tarlós Istvánt, hogy induljon újra a posztért. Feltételei nem, de szigorú elvárásai voltak Tarlósnak – tette hozzá Orbán.

Tarlós állítja: nem zsarolta Orbánt

Az újrainduló főpolgármester jelezte: nem zsarolta különböző feltételekkel a kormányfőt, ám megkötései voltak. Jelezte: ha a jóval idősebb Soros Györgynek lehetnek még nagy tervei, ő 70 évesen miért nem folytathatná a munkát a város élén?

Fotó: Halász Nóra

Emlékeztetett: az ő 8 éve alatt botrány nem volt a fővárosban, ezért is indul újra, meg azért is, mert nem akar úgy járni, mint Demszky Gábor, aki egy félkész 4-es metrót hagyott maga után. “A közvetlen főpolgármester-választás és a Budapesti Közfejlesztések Tanácsának megalakítása mellett van még néhány pont, amiben megállapodtunk” – mondta. Elmondta még, hogy: nincs szüksége politikai szócsatákra az ellenzékkel, és ha konstruktívak, akkor beleszólhatnak a döntésekbe.

Tarlós szerint több pénz juthat a kormány támogatásával a 3-as metró felújítására.

Az újrainduló politikus elmondtaÍ: korai kampánytémákról beszélni, még messze a választás, bár tény, hogy manapság folyamatos kampány folyik, “néhányan ostobaságokat fogalmaznak meg”.

Budapest, 2018. október 10.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tarlós István főpolgármester a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én. A kormányfő felkérte Tarlós Istvánt, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tarlós azt ígérte, keveset, de hihetőt ígér majd a kampányban. Azt is mondta, igazából új programot nem hirdet, mert a 2009-es programját fogja kiegészíteni. Elődje, Demszky Gábor esetleges újraindulási szándékát nem kívánta kommentálni, de azért dícsérte kicsit, mondván: mégis csak öt cikluson át volt főpolgármester, négyszer újraválasztották.

Fotó: Halász Nóra

Kérdésre válaszolva elmondta: a kormányfővel kötött, hamarosan majd nyilvánosságra hozandó megállapodásuk nem konkrét fejlesztésekről szól elsősorban, hanem ennél sokkal szélesebb körű. Szól majd a fővárosi cégek jövőjéről – az biztos, hogy a fővárosnál maradnak -, az árvízvédelem lehetséges megoldásairól is. (Ezt a megállapodást amúgy majd csak novemberben írják alá ünnepélyesen.)

Ha újraválasztják, átalakítja a Főpolgármesteri Hivatal működését Tarlós – hangzott el. Komoly változásokat ígért, és előrebocsátotta: a közbeszerzésekre életre hívott, de nem túl sikeres és hatékony kft. ebben a formában még talán idén megszűnik.

Tarlós szerint fontos garanciákat kapott Orbántól Budapest függetlenségére, de részleteket nem árult el.

Azért annyi kiderült, hogy részt vehet majd azokon a kormányüléseken, amelyeken budapesti témák szerepelnek majd. Hangsúlyozta: kettejük megállapodását csak egyszer lehet felrúgni – ez nagyon fontos megkötése volt, amikor elvállalta a jelölést.

Horváth: hol a pénz, a garanciák?

Az MSZP fővárosi politikusa, Horváth Csaba az Orbán-Tarlós sajtótájékoztató után hosszan sorolta, hogy milyen fontos kérdésekről, problémákról nem esett szó Orbán és Tarlós megbeszélésén. Így – felsorolása szerint – nem hallottunk arról, hogy mi lesz a BKV finanszírozásával, vagy éppen az egészségügy helyzetéről, illetve mire költi az állam a fővárosiak rengeteg adóját.

Fotó: Halász Nóra

Az újfajta, létrehozni tervezett Közmunkák Tanácsáról azt mondta: jó is lehetne, de félő, hogy Budapest és Tarlós csak asszisztálni fog a kormány terveihez. Arról is beszélt: ő is megméreti magát az ellenzéki előválasztáson, amely a közös főpolgármester-jelöltet keresi. “Egységesen kell majd jelöltet állítson az ellenzék, aki ebből ki fog maradni, az a Fidesz céljait szolgálja” – figyelmeztetett.

Karácsony: Gyámság alatt Budapest

Ma az történt, hogy a kormány gyámság alá helyezte Budapestet, még ha méltóztatott is megtartani a közvetlen főpolgármester-választást – kommentált Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere. Az is kiderült, hogy az állam, a kormány nélkül gyakorlatilag egyb lépést sem tehetb a főváros – mondta.

Fotó: Halász Nóra

Karácsony kitért arra is, hogy az elmúlt 8 évben Budapest autonómiája sokat sérült, ma pedig kiderült, hogy bár a Fidesz megőrizte a főváros autonómiájának látszatát, közben pedig rátette minden beruhására a kezét. Hozzátette: Budapest autonómiájának visszaszerzése a 2019-es választás tétje,

a Párbeszéd pedig támogatja az előválasztást, azon Karácsony maga is valószínűleg elindulna.

A fővárosi LMP is értékelte az Orbán-Tarlós találkozót. Képviselőjük, Gál József azt mondta, Budapest fénye folyamatosan kopik, ezért modern vezetés kell a városnak, nem a ’70-es évekbeli. Hozzátette: az LMP nem támogatja jelenleg az ellenzéki pártok közötti előválasztás ötletét, ezért valószínűbb, hogy saját jelöltet állítanak.

Budapest egyelőre megúszta

Tarlós István újraindulásáról egyébként információi alapján szinte biztos tényként írt a Népszava éppen két héttel ezelőtt. Akkor maga Tarlós ugyan nem erősítette meg – igaz, nem is cáfolta – az értesülést, csak annyit mondott: hamarosan lesz bejelentés ebben az ügyben. A főpolgármester, aki hosszú ideje vacillál azon, újraindulna-e, és ha igen, milyen feltételekkel, korábban többször beszélt arról, hogy

döntéséhez kikéri a felesége véleményét is.

A jelek szerint tehát egy nyugdíjas építőmérnöknek köszönheti Budapest és a fővárosi lakosság, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nem (nagyon) bünteti őket – és egyúttal azt is, ha folytatódik a Tarlós-éra. Ő nem más, mint Nagy Cecília, Tarlós felesége, aki – ha minden igaz – nem ellenzi, hogy férje újrainduljon 2019 őszén a főpolgármesteri posztért.

Káderhiány a Fideszben

Tarlós valószínű újraindulása azt jelenti, hogy a “papírformára” kell készülni, ezzel számoltak ugyanis eddig legerősebb opcióként a Fideszben is. Méghozzá azért, mert a kormánypárt káderhiányban szenved – a koalíciós partner KDNP meg főleg. Egyszerűen nincs igazán tapasztalt és alkalmas, továbbá a már második ciklusát gyűrő Tarlóshoz hasonlóan ismert, erős jelöltjük. Nem igazán ilyen a Tarlós lehetséges utódjaként emlegetett Kocsis Máté volt józsefvárosi polgármester sem, ráadásul ő éppen most kezdte magát építgetni, mint a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Egy “külsős”, nem pártbéli kormánypárti jelölt felépítésére pedig kevés az idő, ráadásul ez esetben sokkal inkább fennállna a “politikai önjáróság” kockázata, mint az e téren Orbánnal egymás határait már jól kiismert Tarlósnál.

Úgy tűnik, a jelöltségét régóta lebegtető Tarlós ezzel összefüggő feltételeit Orbán Viktor miniszterelnök is hajlandó teljesíteni. Vagyis

Budapest (egyelőre) megússza az önkormányzati rendszer szétverését, átalakítását, és megmarad a közvetlen főpolgármester-választás is.

Legalább négy kihívója lehet

Tarlósra, mint ellenfélre készültek jó ideje az ellenzéki pártok is. Éppen a minap beszélt ennek apropóján a Zoom.hu-nak Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke arról, hogy így “idén decemberig az ellenzéknek is választ kell adnia arra a kérdésre: ki a legesélyesebb, hogy Tarlóst legyőzze?” Ám szerinte

a kérdést nem titkos háttéralkukkal és vitákkal, csakis a nyilvánosság előtt, a budapestiek részvételével megtartott előválsztással lehet eldönteni.

A tervet még májusban bejelentő MSZP-s politikus szerint novemberben indítanák el a 4-6 hetes előválasztást, amely egyúttal kampányidőszak is lenne, hiszen az első hetekben a jelölteknek lehetőségük lesz maguk és programjuk bemutatására. Közülük december közepére választhatják ki azt a közös jelöltet, aki a legtöbb ellenzéki voksra számíthat Tarlós ellenében Budapesten.

Ugyanakkor az már most világosan látszik, hogy a közös jelölt mögött teljes ellenzéki összefogást nem lehet teremteni a jelenlegi ellenzéki viszonyok között, így legfeljebb egy olyan, majdnem közös ellenzéki jelölt kiválasztására van remény, aki a baloldali demokratikus ellenzék és civilek egy része mellett az aktívan politizáló, választani tudó biztos szavazók többségének támogatását is bírja.

Tarlós István Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet vezetője nemrég arról beszélt a Zoomnak, hogy a DK-nak még jól felfogott politikai érdeke csatlakozni az előválasztáshoz, ellenkező esetben a szavazói megbüntetik a pártot, ám ugyanez már biztos, hogy elmondható a Momentumról és az LMP-ről. Böcskei szerint az előválasztási akcióból biztosan kimaradó három ellenzéki párt közül a Jobbiknál és Momentumnál nem látszik a jelölt, az LMP-nél talán Csárdi Antal jelenlegi parlamenti képviselő lehet. A politológus ugyanakkor úgy vélte,

az MSZP-Párbeszéd-DK közös jelöltjének legalább Bokros Lajos 2014-es 36%-át hoznia kell majd – igaz akkor Tarlós 49%-ot kapott.

Az MSZP-Párbeszéd szövetségen belül is több jelölt-aspiráns felbukkanása várható: a zuglói polgármesterként sikeres, ám kormányfőjelöltként számos ok miatt várakozás alatt teljesìtő Karácsony Gergely és a volt főpolgármester-helyettes Horváth Csaba is rajthoz állhat a novemberi előválasztáson. Így végül egy majdnem közös ellenzéki, egy jobbikos, egy LMP-s és egy momentumos jelölt is kiállhat Tarlós ellen, de ez a kör még bővülhet más, parlamenten kívüli párt jelöltjével, további civil vagy független jelentkeztőkkel. Minderről itt írtunk bővebben:

Decemberre meglehet Tarlós majdnem közös ellenzéki kihívója

Hamarosan bejelenthetik, hogy elfogadva Orbán Viktor felkérését, ismét Tarlós István lesz a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, így “idén decemberig az ellenzéknek is választ kell adnia arra a kérdésre: ki a legesélyesebb, hogy Tarlóst legyőzze?” – árulta el a Zoom.hu-nak Molnár Zsolt.

Borítókép: Orbán és Tarlós / Fotó: Halász Nóra