Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszólalt a szívsebész: 100 beteg várja, hogy megoperálja

Megszólalt a szívsebész: 100 beteg várja, hogy megoperálja

Száz beteg vár arra, hogy megoperálja az állásából elbocsátott szívsebész, akit miután kirúgtak, a betege meghalt – derül ki abból az interjúból, amit Székely László szívsebész adott az Euronewsnak.

Mint ismert: Székely Lászlót szeptember közepén küldték el azonnali hatállyal a Gottsengen György Kardiológiai Intézettől (GOKI) – etikai eljárásra hivatkozva, annak ellenére, hogy ő állítja, nem tudott róla, hogy bármilyen eljárás folyna ellene. Székely az ország egyik legnevesebb szívsebésze, specialitása a kis metszéssel járó szívsebészeti műtét, ám elküldése után ezeket a típusú beavatkozásokat sorra le kellett mondani. Egy 55 éves férfinak, aki műtétre várt (és speciális egyedi gyártású érimplantátumra lett volna szüksége), átszakadt a főverőere, éppen Székely távozása után és meghalt – az intézet pedig a kirúgott orvost kezdte támadni.

Székely elmondta:

  • amikor azonnali hatállyal felfüggesztették, senki nem volt kíváncsi azokra a betegekre, akiknek a kezelése folyamatban volt.
  • annyi inzultus éri, hogy nem tudja feldolgozni. Lesújtja, hogy amiért idáig küzdött, az másodpercek alatt hullik szét.
  • az olyan fajta műtétet, amiről az elhunyt beteg esetében konkrétan szó van, rajta kívül az intézetben nem végez más.
    megfelelő gyakorlatú fiatal kollégái elkezdték átvenni a tudást, de szakmai életük elején még nem állíthatják, hogy maradéktalanul az ismeretek birtokában vannak.
  • a betegnél évek óta növekedett a kitágult aortaterület, de addig nem volt hajlandó beleegyezni a műtétbe, amíg a számára ideális megoldáshoz nem férhet hozzá.
  • volt az országban olyan protézis, amelyik ehhez a beteghez alkalmas lett volna, három szóba jöhető beteg volt, akinél felhasználhatták volna, amikor elbocsátották, akkor döntöttek volna, hogy ki kapja.
  • a mellimplantátum szerinte csak ürügy volt a kirúgásához. A szükséges és elvégzett fejlesztéseket illetően már régóta éleződött a feszültség.
  • az érsebészeti osztályt fejlesztették, miközben a szívsebészetit nem.

(Címlapképünkön: Az energetikai korszerűsítés befejeztével átadott budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főépülete 2014. október 28-án. MTI Fotó: Mohai Balázs)