Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megbánást kell mutatnia a rabnak, ha idő előtt akar szabadulni

Megbánást kell mutatnia a rabnak, ha idő előtt akar szabadulni

Azt írja a Magyar Hírlap, vizsgálnák, hogy az elítélt a büntetés végrehajtása alatt tett-e bármit, ami az okozott sérelem jóvátételét szolgálja. Többek között a megbánást és annak megnyilvánulásait is figyelembe kellene vennie a büntetés-végrehajtási bíróknak az elítéltek feltételes szabadlábra bocsátásának mérlegelésénél, írja a lap az igazságügyi tárca előterjesztése alapján.

A szaktárca honlapján nyilvánosságra hozott előterjesztés szerint a büntetés-végrehajtási bírónak a vizsgálat során az elkövetett bűncselekményt, a kiszabott büntetést és a még végrehajtásra váró tartamot együttesen kell értékelnie, amely egyúttal viszonyítási alap is abban a tekintetben, hogy az elítélt a büntetés kiszabását követően milyen magatartást tanúsított. A dokumentum szerint megbánásra utalhat az, hogy

az elítélt a büntetés végrehajtása alatt tett-e bármit, ami az okozott sérelem, kár reparálását szolgálja a sértett irányába,

ideértve a bűncselekménnyel okozott kár megtérítését, a megítélt polgári jogi igény teljesítését. Az előterjesztés fenntartja a börtönben tanúsított magatartás értékelését, ami alatt a végrehajtás rendjének való megfelelés, továbbá a reintegrációs programokban való előrehaladás értendő.

(via MTI/Borítókép illusztráció/Fotó: Halász Nóra)