Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Luxusrepülőzéssel vádolták, inkább gyorsan lemondott az amerikai ENSZ-nagykövet

Luxusrepülőzéssel vádolták, inkább gyorsan lemondott az amerikai ENSZ-nagykövet

Mindenkit meglepetésként ért, amikor kedden lemondott az ENSZ amerikai nagykövete, Nikki Haley, és Donald Trump azonnal el is fogadta a lemondását. Haleyről – aki korábban többször kritizálta az elnököt – Trump most a barátjaként nyilatkozott, aki nagyon „különleges volt számára és fantasztikus munkát végzett”, de kiemelte, hogy az is kiválóan fog teljesíteni, aki a helyére kerül majd. Emellett azt is elmondta, hogy reméli, Haley egy másik pozícióban, de visszakerül majd a kormányba.

A kérdés csak az: miért pont most, az időközi választás előtt hetekkel hozta meg ezt a döntést a nagykövet? Főleg, hogy a Trump-adminisztrációnak nem éppen a legkedvezőbb most elbúcsúztatni egy nőt egy ilyen fontos posztról, miután az általuk jelölt új főbírót szexuális zaklatással vádolják.)

Nem is olyan apró szívesség

A republikánus Haley figyelemre méltó karriert futott be: 2011-2017-ig ő volt Dél-Karolina kormányzója, ráadásul nőként először tölthette be ezt a posztot. Lemondásának időzítéséhez pedig minden bizonnyal politikusi rutinjának is köze volt.

A CREW (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington) nevű civil szervezet ugyanis nem sokkal korábban az amerikai külügyminisztérium felügyelőjének vizsgálatát kérte, miután kiderült, hogy a nagykövet és férje több luxus-magánrepülős utazást is elfogadott egy dél-karolinai vállalkozótól. Haley az utazásokat ugyan feltüntette a 2017-es vagyonbevallásában, és kijelentette, hogy mindegyik szabályszerű volt (mert baráti kapcsolatban állt az üzletemberrel), a CREW nem egészen így látja, hiszen a nagykövet – hivatalos személyként – nem fogadhatott volna el ilyen magas értékű ajándékokat.

Mivel Haleynak még nyilvánvalóan tervei vannak a politikai szférában, nem kockáztathat meg egy nagyobb botrányt. Ha most elkerüli és sikerül tovább építeni magát, sokak szerint akár még a legmagasabb pozícióért is indulhat Washingtonban.

Ki lehet az utód?

Térjünk vissza egy mondat erejéig Trump kijelentésére, mely szerint „aki most kerül a helyére az is kiválóan végzi majd ezt a munkát.” Amikor az elnök ilyen lelkesen dicsér valakit, az mindig kíváncsisággal tölti el a világot. A válasz sem váratott sokáig magára: Trump (megint) a saját lányára, Ivankára gondolt.

„Aki ismeri őt, tudja, hogy ő lenne a legalkalmasabb, hiszen olyan mint egy dinamit. De ebben az esetben nepotizmussal vádolnának”– mondta az elnök. A lánya azóta cáfolta a híreszteléseket a Twitteren.

“Megtisztelő a Fehér Házban szolgálni ennyi remek kolléga mellett és tudom, hogy az elnök kiváló jelöltet fog választani Haley nagykövet helyére. De az nem én leszek” – írta Ivanka Trump.

Reális esély egyébként inkább arra van, hogy

  • vagy Dina Powell, aki a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese volt és tavaly járt le a megbizatása
  • vagy Richard Grenell németországi nagykövet

lesz az utód.

Trumpot egyébként a nagykövet magánrepülőzéséről is megkérdezték, de annyit reagált, hogy „semmit sem tudok erről. Ismerem Nikkit. Ő az egyik legtisztességesebb ember akit csak ismerek.”

Borítókép forrása: MTI/EPA/Justin Lane