Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elegük lett a kalauzoknak, hogy megverik őket, a szakszervezet szigorúbb büntetést követel

Elegük lett a kalauzoknak, hogy megverik őket, a szakszervezet szigorúbb büntetést követel

Megelégelték a vasutasok a bántalmazásokat, ezért a Vasutasok Szakszervezete a Büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezte az Igazságügyi Minisztériumnál. A VSZ a közfeladatot ellátó jegyvizsgálók testi védelmében, és visszatartó erőként a büntetési tétel 1-5-ről,

2-8 évre történő emelését, valamint kamerák felszerelését szorgalmazza.

Egyre többször éri támadás a vasutasokat, akiket az atrocitások nemcsak testileg, de lelkileg is súlyosan megviselnek, olvasható a VSZ közleményében. A szervezet nem először kér védelmet a megtámadottak, főként jegyvizsgálók számára, ám úgy tűnik, minden eddigi kísérlet hatástalan, hiszen nemcsak a bántalmazások gyakorisága, hanem azok kimenetele is egyre nagyobb probléma, az elkövetők ugyanis nem ritkán az áldozat életét is veszélyeztetik.

Meleg János elnök úgy látja, a különféle helyi, ám nem állandó megoldások mellett – időnként biztonsági őrök, rendőrök utaznak a szerelvényeken – az elrettentésre is szükség van. Vagyis, az elkövetőket a jelenleginél súlyosabban kell büntetni, s ezt minél szélesebb körben terjeszteni, hogy egyértelmű legyen: aki vasutast bántalmaz, az börtönbe kerülhet.

Javaslatot tettek a minősített esetek szigorítására is, így a csoportos, fegyveres vagy felfegyverkezve elkövetett erőszak esetén a büntetés 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre nőne, míg a csoportos elkövetés vezetőjét 5 évtől 15 évig tartó börtönnek sújtaná a jogszabály. Meleg János hangsúlyozta:

a megtámadott vasutasok – többnyire jegyvizsgálók – a lelki traumát sokszor nehezebben heverik ki, mint a sebeket,

ezért sokan éppen ezért hagyják el a pályát, ami a kritikus létszámhiánnyal küzdő cég számára különösen nagy veszteség.

Mint ismert, a jegyvizsgálók – csakúgy, mint az orvosok, pedagógusok és tanárok – közfeladatot ellátó személynek minősülnek, ezért fokozott büntetőjogi védelem illeti meg őket. Az ellenük elkövetett erőszakot a törvény ugyanolyan mértékben bünteti, mint a hivatalos személy elleni erőszakot.

A büntetési tételek növelése önmagában nem szavatolja a helyzet javítását, ezért a szakszervezet az utasforgalom számára nyitott területen „kép rögzítésére alkalmas berendezések” elhelyezését, valamint a már fogalomban levő vasúti kocsik kamerával való felszerelését is szorgalmazza.

Borítókép fotó: Ivándi-Szabó Balázs