Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

David Cornstein: Ha nem sikerül megegyezni a CEU-ügyben, nem lesz olyan a hangulat, mint eddig

David Cornstein: Ha nem sikerül megegyezni a CEU-ügyben, nem lesz olyan a hangulat, mint eddig

A CEU épületében tartott nyilvános előadást David B. Cornstein amerikai nagykövet „Dreams in Politics”, vagyis „álmok a politikában” címmel – ám az esemény központi témája az egyetem helyzete maradt. A zsúfolásig megtelt teremben a beszédek végeztével mindenki kérdezhetett, tabuk nélkül, erre buzdította a diákokat az intézmény vezetője, Michael Ignatieff is. Ignatieff elmondta, hogy Cornstein a CEU barátja, akit mindig szívesen látnak, a barátokkal pedig nem kell mindig mindenben egyetérteni, de meghallgatni mindenképpen meg kell őket.

“Többet foglalkoztam az eddigi ittlétem alatt a CEU ügyével, mint bármi mással. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos ez számomra és az amerikai emberek számára. Az elmúlt időszak során legalább 25 szenátorral találkoztam, és mindegyikük a CEU sorsáról kérdezett.”

– mondta Cornstein, hozzátéve, hogy nemsokára személyesen is egyeztet a kérdésről a magyar kormánnyal. Ezen a találkozón Orbán Viktor nem lesz jelen, de a Miniszterelnökség magas szinten képviselteti magát. A nagykövet kijelentette, ha ebben az ügyben nem sikerül megállapodásra jutni, a hangulat nem lesz olyan, mint a beiktatása óta eltelt 100 napban.

Az esemény címéhez híven a nagykövet röviden beszélt az amerikai álomról is, amely szerinte az elmúlt elnökök alatt mit sem változott, és ez Donald Trump kormánya alatt sincs másképp. Személyes élményeiről is mesélt, hogyan is jutott el idáig a karrierjében, ugyanis mielőtt politikai pályára tért, sikeres New York-i üzletember volt, milliárd dolláros üzlettel a háta mögött. Cornstein úgy véli, a sikerhez jó mentorokra, lehetőségekre (szerinte ezek Budapesten ugyanúgy adottak, mint bárhol máshol a világon) van szükség és arra, hogy az ember merjen kockáztatni. A recept biztos, hiszen – az ő szavaival élve– „most az Egyesült Államok elnökét képviselem, akár kedvelik őt, akár nem”.

Ezután a diákok kérdései következtek, akik közül egyikük a magyar sajtóhelyzetről kérdezte, amire Cornstein diplomatikusan annyit reagált, hogy :

„Kezdhettem volna azzal is, hogy lehetne még hárommal több független újság és kettővel több televíziócsatorna.

Mondhattam volna még másik 45 dolgot, amiben lehetne fejlődni, ahogyan a saját országomban is mondhatnék ilyeneket. És ha bármi olyasmit látok, ami ellenkezik azzal, amit az Egyesült Államok képvisel, fel is fogok szólalni. De az első 100 napban más prioritások voltak.”

Egy másik kérdés Soros György személyére irányult, ugyanis Trump az egyik tweetjében felszólalt a filantróp ellen. Szerinte a Kavanaugh elleni tüntetéseket részben Soros finanszírozta.

A nagykövet erre reagálva elmondta, különválasztja Soros személyét és a CEU ügyét, mivel nem Soros igazgatja az egyetemet. Szerinte Trump tweetje Soros liberális nézetei ellen szóltak, amelyek természetszerűleg szemben állnak az elnök által képviselt konzervatív vonallal.

“Sohasem találkoztam még Sorossal. De szeretnék. Érdekes lenne.”

– tette hozzá Cornstein.

Borítókép: Csóti Rebeka