Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A TV2 új sorozata olyan, mintha jóvá akarná tenni a Tények ámokfutását

A TV2 új sorozata olyan, mintha jóvá akarná tenni a Tények ámokfutását

A Bogaras szülők igazából egy kellemesen elnyújtott délutáni családi film, véletlenszerűen elszórt poénokkal és olyan üzenetekkel, amelyek nem mennének át a Tények szerkesztőségén.

Kedden elstartolt a Bogaras szülők, amely a nagy sikerű holland széria, a Lice Mother adaptációja. A TV2 új sorozatáról nem lehet úgy beszélni, hogy ne említenénk meg az RTL Klub szintén honosított produkcióját, a Tanárt. A közeg szinte teljesen ugyanaz, a TV2 kedd esti dobása is egy iskolában játszódik, a tanítás és a magánélet határán, igaz, a diákok itt jóval kevesebb szerepet kaptak, mint a konkurens csatornán, Nagy Ervin mellett. Mindenesetre a kezdő képkockák alapján nem lehetne eldönteni, melyiket is nézzük éppen.

Nemcsak ebben egyeznek, mindkét sorozatnak van egy nagy gyengéje: szinte az összes létező korosztálynak meg akar felelni, így aztán óhatatlanul egy nézőcsalogató biztonsági játékká válik. A főcím például egy gyerekes rapdal, legalábbis annyiban, hogy rímelnek a sorvégek, egyébként inkább a Kölyökidőben lett volna a helye, a sorozat egésze viszont inkább nyugodtabb, „felnőttesebb” tempóban zajlik, kis kilengésekkel. Azt mindenki döntse el maga, hogy kedden este tízkor melyik korosztály kémleli jobban a reklámokat.

Ugyanakkor több dologban különbözik is egymástól a két sorozat, a Bogaras szülők nem akar annyira nagyot mondani, mint a Tanár, és nem is egy szuperhős viszi a hátán egy intézmény sorsát, hanem két kollektíva, a szülők és a tanárok. A drámák sem (tűnnek) olyan hatalmas(n)ak, mint a Kőrösi Csoma Sándor Szakgimnáziumban; nem lehet azt mondani, hogy a TV2 sorozata kevésbé akar tanítani, csak éppen máshogyan teszi. Kicsit finomabban, ha tetszik, okosabban, és ezt a nyugodt csordogálást drámai zenei betétekkel sem fagyasztja le. A sorozat többek között ezért sem okoz rekeszizom-sérvet, ugyanakkor nem is sótlan, és ami még jó, hogy nem is próbál kínosan vicces lenni, a mockumentary-sorozatokat idéző kibeszélések mindenképpen jót tesznek neki. Persze, rengeteg baj van a TV2-vel, de a Bogaras szülők nem tartozik a „problémás” műsorok közé, nem, hogy nem kínszenvedés végignézni, jobb pillanataiban még szórakoztató is.

Forrás: TV2

Egy sorozat esetében alapvetés, hogy legyenek jók a színészek, de még fontosabb, hogy jóban is legyenek a szereppel, ne járjanak úgy, mint például Udvaros Dorottya A mi kis falunkban. A Bogaras szülők kiegyensúlyozottságát éppen ez adja. Senki sem lóg ki, sőt, az igazgatót játszó Mészáros Máté minden neki jutó pillanatban megerősíti, mennyire jó, hogy végre az egész ország láthatja játszani, nem csak színházban vagy egy rétegfilmben, és nem is csupán egy magyar csokimárka arcaként. (A mi kis falunkban egyébként recepciós volt.)

A Bogaras szülők bár könnyedén elcsordogál, mégis megpróbál üzenni – még, ha nem is két kézzel tolja az arcunkba a problémákat, csak úgy, a maga módján. Nem lehet elvonatkoztatni attól a hangvételtől, amit például a csatorna esti hírműsora képvisel, független attól, hogy kinek tetszik és kinek nem, vagy hogy értelemszerűen két külön műfajról van szó. A Tények kormánypropaganda oldalról foglalkozik a bevándorlás problémájával és annak következményeivel, az áprilisi választások előtt pedig szinte naponta hozták össze a jobbikos politikusokat homoszexuálisok, transzszexuális stb. emberekkel.

Ezzel szemben a Bogaras szülők első részében rögtön megkapjuk az ázsiai diákot, akit persze mindenki elfogad, de annyira nem, hogy ne jegyeznék meg, vékonyabb a szeme, ahogy bemutatkozik két apuka is, akik közösen nevelik gyermeküket. Nincs egyértelmű állásfoglalás, ha valamit lehet érezni, az az, hogy inkább az elfogadás felé terelik a nézőt, ami önmagában fel sem tűnne, ha nem lenne mögöttünk jó néhány évnyi Tények, és nem csatlakozna rá egyből a “nemvagyunkbevándorlóország” kisfilm a reklámblokkra.

Forrás: TV2

Kicsit olyan, mintha a TV2 kompenzálni akart volna és jelezni, hogy tud elfogadó is lenni, gyorsan bedobva két aduászt, hogy ne érje szó a ház elejét. Az majd csak a későbbiekben dől el, hogy ezek problémává nőnek-e a sorozatban, és ha igen, mekkorává.

Jó lenne önmagában nézni a Bogaras szülőket és megőrizni a kellemes utóízt, de a Tények olyan szinten szimbólumává lett a TV2-nek, hogy már egyik műsort sem lehet ettől függetlenül élvezni, pláne, ha az el- és befogadásról van szó. De még az is lehet, hogy nem történt semmi különös, csak kicsit jobban meg kell értenünk,

miért is hívják bogarasnak a szülőket?

A sorozat október 9-én indult, ezután minden kedden 22 órakor jelentkezik újabb epizóddal.