Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Soroksári gyilkosság: már a különös kegyetlenséget is vitatja a védőügyvéd

Soroksári gyilkosság: már a különös kegyetlenséget is vitatja a védőügyvéd

Lichy József ügyvéd – a nyomozati anyagok alapján – már nemcsak azt vitatja, hogy védence megerőszakolta Gyurik Krisztinát, hanem azt is, hogy a gyilkosságot tényleg különös kegyetlenséggel követte-e el, ahogy azt a rendőrség állítja.

Lichy József, a 2013 szeptemberében a soroksári Duna-part közelében – a rendőrség közlése szerint – „szexuális indíttatásból” megtámadott és meggyilkolt Gyurik Krisztina feltételezett gyilkosának, R. Szilveszternek az ügyvédje szerdán találkozik védencével, hogy megbeszéljék: tesz-e vallomást a férfi.

Lichy József a Zoom.hu-nak azt mondta, ha rajta múlik, R. Szilveszter vallani fog, elmondja, hogy mi történt és mi nem történt aznap, amikor a szokásos esti futására indult Gyurik Krisztina, a 36 éves családanya brutális gyilkosság áldozata lett.

Lichy addig nem akart további részleteket elmondani az ügyről, amíg nem beszélt védencével. A Zoom.hu kérdésére azt azonban megerősítette és fenntartotta, hogy az általa megismert orvosszakértői szakvélemény alapján Gyurik Krisztinát R. Szilveszter nem erőszakolta meg. Sőt, a vaskos nyomozati irathalmaz tanulmányozása után – sok más mellett – azt is vitatja, hogy a gyilkos különös kegyetlenséggel ölte meg Gyurik Krisztinát.

A rendőrség különös különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberöléssel gyanúsítja R. Szilvesztert, aki jelenleg a korábbi betöréseiért és lopásaiért jogerősen kiszabott börtönbüntetését tölti, és akiről nemrég – épp Lichy egyik nyilatkozatából – kiderült, még akkor is magánál tartotta Gyurik Krisztina mobiltelefonját, amikor egy hónappal a gyilkosság után börtönbe vonult letölteni a büntetését.

R. Szilvesztert az áldozaton, valamint a gyilkossághoz használt kötélen talált DNS alapján azonosították, pár nap híján öt évvel a gyilkosság után.

Ez idő alatt a férfi végig börtönben volt, és a rácsok mögött volt letétben Gyurik Krisztina telefonja is.

Az tehát bizonyítottnak tűnik, hogy ő lehetett a gyilkos, bár a rendőrök előtt – nem vallomásként, csak úgy, beszélgetés közben, az ügyvédjére várva – azt mondta, látott egy férfit, aki bántotta a nőt és ő úriemberként birokra kelt a férfival és megvédte Krisztinát.

Azonban, ha így történt, kérdés, hogyan került a gyilkossághoz használt kötélre, az áldozat testére, ruhájára és más tárgyaira a DNS-e, és miért vitte magával a “megvédett” nő telefonját.

Lichy – az orvosszakértő véleményére hivatkozva – nemrég kijelentette, hogy Gyurik Krisztinát nem erőszakolta meg a gyilkosa. A korábban határozottan szexuális indíttatású gyilkosságot emlegető rendőrség megkeresésünkre nem kívánt reagálni az ügyvéd állítására. Nem élt ezen jogával az ügyészség sem, noha az új büntetőeljárási törvény értelmében lehetősége lenne rá.

MTI Fotó: Földi Imre

Lichy József szerint a hatóságok hallgatásának oka van.

A szexuális indíttatást szerinte azért emlegeti a rendőrség a kezdetektől, mert anélkül fel sem merülhetne, hogy a gyilkosságot aljas indokból követték el.

Az „aljas indokból” minősítés ugyanis azt feltételezi, hogy a gyilkos azért ölte meg Gyurik Krisztinát, hogy ne mondhassa el, hogy megerőszakolták és ne azonosíthassa támadóját.

Az ügyvéd egy évekkel ezelőtti, még a Legfelsőbb Bíróság által kiadott állásfoglalásra utalva vitatja azt is, hogy a fojtás, ami az áldozat halálát okozta, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnek minősül-e. Azt mondta, függetlenül attól, hogy egy jó érzésű embernek erről mi a véleménye, szerinte ami történt jogi értelemben emberölés, mindenféle minősítés nélkül.

R. Szilveszter számára koránt sem mindegy, hogy kétszeres minősítésű (különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett) vagy „egyszerű” (minősítés nélküli) emberölésért ítélik el. Előbbi esetben ugyanis szinte garantált az életfogytiglan, és hogy 25-30 éven belül még feltételesen sem kerülhet szabadlábra, utóbbi esetben viszont a tette 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

– A rendőrség bizonyítástaktikai megfontolásból nem beszél arról, hogy a nyomozás adatai szerint mi történhetett, az elhunyt férjének és nekem sem árultak el lényegesen több részletet, mint ami a sajtótájékoztatón elhangzott

– mondta a Zoom.hu-nak Parti Ágnes ügyvéd, a meggyilkolt Gyurik Krisztina férjének jogi képviselője.

Parti ugyanakkor rámutatott, hogy nem véletlen kezelte a rendőrség a kezdetektől szexuális indíttatású gyilkosságként az ügyet. Az pedig a hatályos jog és a bírói gyakorlat szerint egyaránt közömbös, hogy a végén megtörtént-e a nemi aktus vagy sem, és ha nem, miért. Már a sértett beleegyezése nélküli próbálkozás is szexuális erőszaknak minősül.