Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

NNK: nem azért halt meg a beteg, mert kirúgták a szívsebészt

NNK: nem azért halt meg a beteg, mert kirúgták a szívsebészt

Odáig fajult a nyilatkozatháború, hogy kétrészes közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a múlt héten elhunyt szívbeteg férfi ügyében.

Mint írták, hivatalból indítottak vizsgálatot a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI), ahonnan nemrég egy műtét közben végzett mellimplantátum-csere miatt kirúgták Székely László szívsebészt. Az elbocsátás miatt több műtét is elmaradt, egy 55 éves férfi – Székely egyik betege – nem sokkal később elhunyt.

Az NNK szerint az ügyben érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól és a GOKI-tól is bekérték az esettel összefüggésbe hozható teljes körű egészségügyi dokumentációt a. Emellett a hatóság – a szakmai protokolloknak, eljárásrendeknek megfelelő eljárás tisztázása érdekében – szakfelügyelő főorvosok közreműködését kérte.

A GOKI helyszíni vizsgálatok és dokumentáció vizsgálata alapján megállapítást nyert, hogy a helyi eljárásrendek, belső szabályozók rendelkezésre állnak, de a beteg ellátása nem azoknak megfelelően történt, azok dokumentálása nem történt meg, a szívsebészeti konzíliumról nincs dokumentáció, a beteg nem került várólistára.

Az ügy jelenlegi szakaszában a rendelkezésre álló szakértői vélemények alapján megállapítható, hogy az érintett beteg Dr. Székely László főorvos részéről nagyon szoros megfigyelést, sürgős kórházi felvételt, sürgősségi (24-48 órán belüli) beavatkozást igényelt. A beteget – észlelést követően – olyan érsebészeti intézetbe kellett volna irányítani, ahol a szakmai ellátás feltételei rendelkezésre állnak.

A rendelkezésre álló adatok alapján nincs összefüggés a beteg halála és a GOKI-ban a szívsebészeti osztály vezetőjének távozása között

– tették hozzá, a vizsgálat ugyanakkor még nem zárult le.

Székely László ma viszont azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a vizsgálathoz gyűjtött adatok feldolgozásához semmilyen információt vagy kiegészítő véleményt nem kértek tőle. Nem voltak kíváncsiak annak az angliai orvosnak a véleményére se, aki ebben az esetben nagy tapasztalatú szakértőként adott javaslatot, és aki erre a speciális műtéti technikára a beteg ellátását javasolta.