Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Márki-Zay Péter: Szervezzen a Jobbik új Magyar Gárdát, én mozgalmat indítok

Márki-Zay Péter: Szervezzen a Jobbik új Magyar Gárdát, én mozgalmat indítok
Új Magyar Gárdát és radikális Jobbikot akar látni – ez kijelentése nagy vihart kavart. A saját választói közül volt, aki úgy kommentált: sírt az örömtől, amikor megválasztották, de szerinte “fasisztákkal nem lehet demokráciát építeni”. Vagy mégis?
Arra utaltam a Jobbikkal kapcsolatban, hogy a szélsőségességet le kell vetkőzniük, de a radikalizmusukra nagyon is szükség van. Természetesen semmilyen erőszakosságra nem buzdítok, sőt: azt mondom, hogy az új Magyar Gárdában együtt kell küzdjenek zsidók, cigányok és baloldaliak.
Miért vagy mi ellen?
A Magyar Gárdának ki kell állnia a zsidók, a cigányok és a baloldaliak mellett, és ott kell lenniük, ha a Fidesz bűnözői elvesznek valamit valakitől: tulajdont, földet, erdőt, trafikot, gyárat, bármit. Akkor oda kell menni több száz embernek, és a lehető leghatározottabban kell tiltakozni. De ezek nem szélsőséges, hanem radikális megnyilvánulások kell, hogy legyenek.

Hunyja be a szemét, és képzeljen el egy Magyar Gárdát, melynek tagjai, zsidók, cigányok és baloldaliak együtt vonulnak a Fidesz-bűnözők ellen.

Képzelem. Ha már radikalizmus: Sneider Tamás Jobbik-elnökben, volt szkinhedvezérben ez biztosan megvan.
Azt kell megérteni, hogy a Fidesz legyőzéséhez szükségünk van a DK-tól a Jobbikon át a szocialistákig mindenkire.

Márki-Zay Péter Fotó: Veres Viktor


Az MSZP-elnök Tóth Bertalan friss nyilatkozata szerint ebben egyetért önnel, ám úgy véli, a Fideszt nem jobbról kell előzni. Szerinte csak balról lehet leváltani a “jobboldali állampártot”. Akkor most merről?
A Fideszt el kell söpörni. Méghozzá nem jobbról és nem balról, hanem szemből és mindenkinek. És el is fogjuk.
Hogyan? Szervezi már az új Magyar Gárdát?
Összefogással lehet elsöpörni a Fideszt. Én semmilyen Magyar Gárdát nem fogok szervezni, arra ott van a Jobbik, szervezzék ők. Régóta mondtam nekik, hogy ne szélsőségesek legyenek, és ne is cicával meg kutyával fotózkodjanak, hanem legyenek radikálisok, álljanak ki azokért, akiket a Fidesz megnyomorít. Én is teszem a magam dolgát: mozgalmat szervezek.
Végül nem pártot?
Nem, hanem egy mozgalmat. Olyat, ami az ellenzéki pártokat egy egységfrontba kényszeríti a jövő évi önkormányzati választásokra. Az egyesület bejegyzése folyamatban van, még az év vége előtt lezárulhat.
Van már neve is?
Csak ötletek, munkanevek vannak. Biztosan nem „Új Ellenzék” lesz a neve, de a lényege ez lesz: annak ellenére, hogy rengetegen jogosan csalódtak a jelenlegi ellenzéki pártokban, nélkülük és ellenükben nem lehet ma a Fideszt legyőzni. Hódmezővásárhelyen biztosan megcsináljuk, hogy jövő ősszel ez az új ellenzéki mozgalom legyen a jelölő szervezet az önkormányzati választáson, de ez a modell országossá is kiterjeszthető. A cél, hogy elsöpörjük a Fidesz rendszerét, de

a következő rendszerváltásnak nem szabad olyannak lenni, mint a ’89-esnek.

Milyen legyen a rendszerváltás 2.0?
Például szó se lehet majd arról, hogy a Fidesz-bűnözők megtartsák a vagyonukat és elkerüljék a börtönt. Továbbá meg kell nyitni végre az ügynökaktákat, és meg kell nézni, hogy a letelepedési államkötvényekkel milyen maffiózókat, terroristákat és kémeket engedtek be az országba. Az új rendszerváltással a demokráciához, a jogállamhoz és a piacgazdasághoz kell visszatérni az európai értékek és az európai integráció megőrzése mellett.
Szép feladat az új rendszerváltás, de még Hódmezővásárhelyen is meg kell vívnia a maga csatáját. Vagy már teljesen feladta?
Pontosítanom kell: Lázár János aljas működését látva csak azt a reményt kezdem feladni, hogy ezeket az embereket békésen el lehet távolítani. Ha radikalizmusról beszélünk, látnunk kell:

nagyon közel állunk 2006 októberéhez.

Itt, Hódmezővásárhelyen amúgy nagyon békés emberek mondanak nekem olyanokat, hogy most már hetekig bírnák pofozni a fideszeseket, és ez még a legkevesebb. Hihetetlen düh van már az emberekben a fideszes bűnözőkkel szemben.
Ez vajon Lázár Jánosnak és a Fidesznek miért jó?
Nem jó, de a diktatúrák utolsó stádiuma, amikor pozitív értéket már nem tudnak felmutatni, és csak megfélemlítéssel képesek hatalmon maradni, megtartani kastélyaikat, vagyonukat és elkerülni a börtönt. Ez csak addig működik, amíg az emberek félnek. Ha nem félnek többé, akkor radikális változások lehetnek, a Fidesz pedig nagyon közel van ehhez.
Egyelőre Hódmezővásárhelyen sincs forradalom, ön pedig olyan béna kacsa helyzetben vergődik, mint anno Tétényi Éva Esztergomban.
Hódmezővásárhelyen az emberek már nem, csak a fideszesek félnek. Félnek például egy időközi választástól.
Már javasolta, hogy oszlassa fel magát a kormánypárti többségű képviselő-testület és legyen új választás, de a legutóbbi közgyűlésre el sem mentek a fideszesek. Pénteken is lesz közgyűlés, mire számít?
A magam részéről benyújtom a javaslatot a mostani ülésen a testület feloszlatására. Ezzel a képviselők és az én mandátumom is megszűnik, lehet kiírni új választást.
A Fidesz-többség nélkül ez nem megy. Ha minden így marad, mihez kezd?
Lemondani nem fogok. Hét hónapja ilyen körülmények között vezetem a várost, bírom még 12 hónapig. Csak a város nem.

Borítókép: Márki-Zay Péter az egyik áprilisi, ellenzéki tüntetésen / Fotó: Veres Viktor