Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hvg.hu: Az MTA óvatosságból most egy Marx-konferenciát fújt le

Hvg.hu: Az MTA óvatosságból most egy Marx-konferenciát fújt le

Hiába kezdték el hónapokkal ezelőtt szervezni, most mégis elhalasztják a novemberre tervezett Marx-emlékülést az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztályán – tudta meg a hvg.hu. A lap szerint az eseményt a “feszültségek és áthallások” miatt halasztották el, de azt nem tudni, mikorra.

A hvg.hu több olyan akadémikussal is beszélt, aki helytelenítette a döntést. Egyikük azt mondta, ez nem egy szerencsés lépés, és attól, hogy valami egy emlékülés, még nem kellett volna Marxot dicsőíteni.

Egy másik tudós szerint ennek “iszonyatosan rossz üzenete van az Akadémia szempontjából, azt mutatja, hogy annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni, mindent hajlandók vagyunk lenyelni”.

A hvg.hu múlt héten írta meg, hogy a „Nők és férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján”, valamint a „A közösségi média jogi oldala” című előadásokat nem fogadták be, később a Mérce beszámolt arról is, az eredeti programtervben a migrációval és a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelmének tanulságaival foglalkozott volna, ám az MTA főtitkársága ezek megtartását sem engedélyezte a rendezvénysorozat keretein belül.

Lovász László, az MTA elnöke szerint ez nem cenzúra, hanem csak túlzott óvatosság az Akadémia finanszírozásáról a kormánnyal folytatott tárgyalások miatt.