Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az Európai Bíróság ezúttal a devizahitelesek ellen döntött

Az Európai Bíróság ezúttal a devizahitelesek ellen döntött

Nincs oka örömre a devizahiteleseknek. Az Európai Bíróság kedden elutasította arra való kérelmüket, hogy egy korábbi ügyben betekintést nyerjenek a vizsgálati dokumentumokba – tudta meg a Zoom.hu az Európai Bíróság sajtóosztályától.

A magyarországi devizahitel-adósok érdekeit képviselő Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület korábban panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál amiatt, hogy a magyar jogalkotó – az egyesület szerint – a devizahitel-szerződések egyes elemeit megváltoztatva, míg másokat (például az árfolyamkockázatnak a fogyasztóra való hárítását – szerk.) megerősítve, az uniós szabályokat megsértve beavatkozott a fogyasztói devizahitel-szerződésekben megállapított jogviszonyokba. Ezeket pedig azok megkötésekor érvényben lévő szabályok szerint kellene elbírálnia a magyar bíróságoknak.

Az Európai Bizottság azonban nem tartotta szükségesnek, hogy a szóban forgó panasz alapján kötelezettségszegési eljárást indítson. Éppen ezért az egyesület három tagja hozzáférést kért a Bizottság által az ügyben folytatott vizsgálattal kapcsolatos dokumentumokhoz. Mivel a Bizottság a dokumentumokhoz való hozzáférés iránti kérelmüket elutasította, az érintettek az elutasítást tartalmazó határozat megsemmisítését kérték.

Kedden azonban megszületett az ítélet, amely szerint az Európai Törvényszék elutasítja a „hozzáférési kérelmet”. A törvényszék szerint ugyanis – az uniós szervek által kezelt dokumentumokhoz való hozzáférés lehetőségét biztosító általános szabálytól eltérően – az e szervek által folytatott vizsgálatok védelmére vonatkozó célkitűzés igazolhatja az említett hozzáférés megtagadását. A törvényszék emellett kimondta, hogy a felperesek nem bizonyították, hogy a vitatott dokumentumok hozzáférhetővé tételéhez olyan nyomós közérdek fűződik, amely felülírná az e hozzáférés megtagadását igazoló, az uniós szervek által folyatott vizsgálatok védelmére vonatkozó okokat.