Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meghalt szívbeteg: nem a kardiológiai intézet a felelős a vizsgálatok szerint

Meghalt szívbeteg: nem a kardiológiai intézet a felelős a vizsgálatok szerint

Az elbocsátott Székely László főorvos tevékenységével kapcsolatban két vizsgálatot is lefolytattak a napokban – írja a 24.hu.

Mint ismert: Székely Lászlót szeptember közepén küldték el azonnali hatállyal a Gottsengen György Kardiológiai Intézettől (GOKI) – etikai eljárásra hivatkozva, annak ellenére, hogy ő állítja, nem tudott róla, hogy bármilyen eljárás folyna ellene. Székely az ország egyik legnevesebb szívsebésze, specialitása a kis metszéssel járó szívsebészeti műtét, ám elküldése után ezeket a típusú beavatkozásokat sorra le kellett mondani. Egy 55 éves férfinak, aki műtétre várt (és speciális egyedi gyártású érimplantátumra lett volna szüksége), átszakadt a főverőere, éppen Székely távozása után és meghalt – az intézet pedig a kirúgott orvost kezdte támadni.

Az ügyet a 24.hu szerint az országos tiszti főorvos és egy orvoscsoport külön-külön is megvizsgálta. Azt állapították meg, hogy a betegnek 11 centiméteres értágulata volt, ami ez komoly életveszélyt jelentett, az viszont megjósolhatatlan volt, hogy a szakadás napokon vagy már órákon belül bekövetkezik-e. Azt is megállapították, hogy a beteget azonnal olyan intézetbe kellet volna irányítani, ahol meglettek volna a technikai feltételek és az OEP-finanszírozás a beavatkozás elvégzésre.

A vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.