Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Soroksári gyilkosság – a keresőkutya a rendőrpalotáig követte a nyomokat

Soroksári gyilkosság – a keresőkutya a rendőrpalotáig követte a nyomokat

A világ hat legjobb nyomkereső kutyáját is bevetette a rendőrség, hogy megtalálja a soroksári kocogó nő,  gyilkosát.

A Blikk információja szerint a különlegesen kiképzett ebeket egy évvel a gyilkosság elkövetése után vetették be. Szagmintát a Pesterzsébet és Soroksár közötti erdős részen megölt Krisztina cipőjéről és zoknijáról tudtak venni, de az elkövető is hagyott használható nyomot maga után.

A kutyák szagot fogtak többek között a tetthelyhez közeli Duna-parton, Pesterzsébeten több garázsnál, kocsmánál, de még a polgármesteri hivatalnál is. Sőt megálltak egy barkácsáruház előtt is. Miután a kutyák jeleztek, bevitték őket a boltba, ahol a négy eb azon nyomban a kötelekhez vágtatott. Ez azért volt nagyon lényeges nyom, mert Krisztinát gyilkosa egy kötéllel fojtotta meg.

A legmegdöbbentőbb azonban mégsem ez a pillanat volt, hanem amikor az egyik kutya egyenesen a Teve utcai rendőrpalotához vezette a nyomozó csapatot. Az állat szagot fogott a lift felé indult és azon az emeleten állt meg, ahol a lopásokkal kapcsolatos ügyeket vizsgálják. Sőt pont annál az irodánál jelzett, ahol az ilyen ügyekben érintett tanúkat és gyanúsítottakat hallgatják ki. Ennek azért van különös jelentősége, mert a ügy jelenlegi gyanúsítottja, többszörös visszaeső, számtalanszor elkapták betörésért és lopásért.

 

A nyomozás során bevetett kutyák úgynevezett mantrailing módszer szerint dolgoztak. Ez annyiban tér el a hagyományos nyomkereséstől, hogy az állat nem a fejét leszegve a földből érkező szagokból tájékozódik, hanem légszimattal halad előre, így ismeri fel az emberi test egyedi kipárolgását.