Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán szerint, ha „Európa erős akar lenni, együtt kell működnie Törökországgal”

Orbán szerint, ha „Európa erős akar lenni, együtt kell működnie Törökországgal”

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan hétfőn Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatót. „Nemcsak a két ország közötti szövetség miatt fontos számomra ez a látogatás, hanem mert a magyar külpolitikának van egy hagyományos tájékozódási rendszere: hosszú idő óta Moszkva-Berlin-Sztambul vonzáskörzetében éljük mindennapjainkat.

Fontos, hogy Ankarával kiegyensúlyozott kapcsolatunk legyen – a két ország kapcsolata a kölcsönös tiszteleten nyugszik, ám “a mi oldalunkról ennél többről van szó” – mondta a magyar miniszterelnök. Orbán hozzátette: „Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával.

A legerősebb magyar nemzeti érdek, hogy Törökország mindig olyan erős és stabil legyen, hogy képes legyen az illegális migrációt megfékezni.”

A magyar kormányfő elmondta, hogy tárgyaltak Erdogannal a terrorizmus elleni küzdelemről amely mindkét ország számára fontos, ám Törökország nehezebb helyzetben van a nagyobb terrorfenyegetettség miatt, mint Magyarország. A miniszterelnök szerint Magyarország a katonai együttműködéssel tud segíteni Ankarának: a tervek szerint erőteljes hadiipari együttműködést alakítanak ki, a magyar hadsereg fejlesztésére ugyanis eddig keveset költöttünk. Emellett a civil szférában is várható együttműködés: az Eximbank nyitott egy 420 milliós hitelkeret, ez finanszírozhatja a törökországi terjeszkedést, például energetikai, vízügyi vállalkozásokban.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Annyi minden összeköt

Erdogan török elnök – aki kedves barátjának nevezte a magyar kormányfőt – megerősítette Orbán szavait, majd megköszönte a “személye felé irányuló szeretetet.” Szerinte a magyarokat és a törököket nemcsak a kultúra köti össze, hanem gazdasági kapcsolatok is.

A török elnök elmondta, hogy 2019 tavaszára terveznek egy következő magas szintű stratégai együttműködési ülést, amelyen megtárgyalják, „honnan hová jutottak”. Egyelőre úgy tűnik, ez a találkozó is Magyarországon lesz. Elhangzott: a török légitársaság Magyarországgal együttműködve szeretne indítani egy közvetlen járatot Mumbaiba.

Az újságírók Törökország EU-s csatlakozásra vonatkozó kérdésére Orbán azt válaszolta, hogy „Európának, illetve nekünk el kellene döntenünk, hogy mit akarunk. Meg kell találnunk az együttműködés megfelelő formáját Törökországgal. Amit most csinálunk az őszintétlen. Ha világméretű kérdésekben súlyt és szerepet, egy erős Európát akarunk akkor Törökországgal együtt kell működnünk.”

Budapest, 2018. október 8.
Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. október 8-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A fél fővárost lezárták

Mint azt már korábban megírtuk, Recep Tayyip Erdogan látogatása miatt a fél fővárost lezárták és kedden is további forgalomkorlátozásra lehet számítani. Erdogan hivatalosan Áder János köztársasági elnök meghívására érkezett, de a hírek szerint a török fejlesztési pénzekből felújított budapesti Gül baba türbéje átadása miatt jött most Budapestre – de kétnapos látogatása alatt találkozott Orbán Viktorral is.

Erdogan legutóbb még miniszterelnökként, 2013-ban járt Magyarországon. Orbán idén júliusban utazott Ankarába, hogy részt vegyen Erdogan beiktatási ünnepségén, akit június 24-én az államfői- és parlamenti választáson ismét megválasztottak, és azóta egyszerre elnöke és miniszterelnöke az országnak. A magyar kormányfő jelenlétét a török politikai vezetés nagyra értékelte, Orbán volt az egyetlen az EU-s kormányfők közül, aki részt vett az eseményen.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. október 8-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd