Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mindegy, hogy a Doktor nő vagy férfi, így is, úgy is szétrúgja a segged

Mindegy, hogy a Doktor nő vagy férfi, így is, úgy is szétrúgja a segged

A világ legrégebben futó sci-fi-sorozata, a Doctor Who új évadában női főhőst kapott. Belenéztünk milyen.

Egy sorozat 11. évadának első részéről viszonylag ritkán születnek kritikák, hacsak nem mozis/sorozatos szakportálról vagy szakfolyóiratról van szó, a Doctor Who (vagy borzasztó magyar nevén, a Ki vagy, Doki?) kapcsán viszont fontos írni, mert dátumválasztó évadhoz érkezett.

A legendás időlordról szóló sorozat ugyanis a világ legrégebb óta futó sci-fi szériája, amelynek 1963-as indulása óta először játssza el a főszereplő Doktor karakterét egy nő. Az, hogy a 35 éves Jodie Whittaker került ebbe a pozícióba, olyan kaliberű döntés, mintha a James Bondot fekete színész alakítaná. Merthogy a kis megszakításokkal 55 éve futó szériának tradíciói vannak, ezt sikerült felrúgnia most a készítőknek, ezáltal izgalmas új színt adva a történeteknek.

Mivel a nemcsere mellett showrunner-váltás is történt a szériánál és a 2010 óta regnáló Steven Moffat (neki köszönhetjük a Benedict Cumberbatch-féle Sherlockot is) helyére a Broadchurchöt is irányító Chris Chibnail került, így

azoknak is érdemes bekapcsolódni, akik korábban nem követték a Doctor Who-t.

Fun fact: az új producer az említett sorozatban már együtt dolgozott egy korábbi Doktorral, David Tennantal, sőt most az újjal, Jodie Whittakerrel is, akiről Chibnall úgy nyilatkozott, biztos volt benne, hogy a 13. Doktor nő lesz, a színész pedig elsőrangú választás. Ahogy fogalmazott, a meghallgatáson „elszállt tőle az agyuk”.

Fotó: BBC

Akik eddig még egyetlen Ki vagy, Doki?-epizódot sem láttak, azoknak annyit bőven elég tudni a szériáról, hogy az időutazó Doktor korábban genocídiumot hajtott végre két fajon is, ezért gyötri a lelkiismerete; a Föld az ő védelme alatt áll, emiatt pedig nincs olyan idegen életforma, amely árthatna az itt élőknek. Ja, és mindig a kukatestű Dalekok a legnagyobb ellenségei, ha pedig meghal, új testben regenerálódik. A készítők ugyanis ezzel a megoldással tudták azt elérni, hogy a sorozat öt évtizeden keresztül képernyőn maradhasson.

Egyébként az is látszik, hogy a nemcsere ötlete korábban is megfogalmazódott az írók fejében, hiszen már a nyolcadik évadban tesztelték a nézői reakciókat azzal, hogy a Doktor nemezisének egyik újabb regenerációja után a Mester

nőként tért vissza.

Mivel a sorozat ezután jóval több pozitív, mint negatív kritikát kapott, a 11. évadra a főszereplő előtt is megnyílt a lehetőség, hogy más neműként jöjjön vissza, ami a bevett íratlan regulák ellenére nem is ördögtől való dolog. Ugyanis a Doktor szexusa teljesen másodlagos a történet szempontjából. A tizedik Doktor (David Tenannt) ugyan táplált gyengéd érzelmeket útitársa, Rose felé, a tizenegyedik Doktorról (Matt Smith) pedig kiderült, hogy van felesége téren és időn keresztül; de valójában sohasem az irányította a karaktert, hogy férfi.

Fotó: BBC

Így az, hogy hirtelen mellei lettek a Doktornak, valójában semmilyen különösebb változással nem jár, a korábbi személyiségjegyek közül az újra ezúttal is átragadt a szarkazmus, valamit az, hogy feszült pillanatokban kommentálja az eseményeket és folyamatában találja ki a terveket. Az is szinte bevett szabály volt, hogy a főhős mindig női kísérőkkel veszi körbe magát. Az előző néhány évadban azonban a sorozat készítői ezt is kitágították, a kísérők jóval árnyaltabb karakterek lettek annál, minthogy az időlorddal utazgatnak, etnikailag és szexuális orientáltság tekintetében is egyre nyitottabb lett a Doctor Who univerzuma. A legutóbbi évadban megjelenő társa, Bill Potts a sorozat első nyíltan meleg szereplője volt, ráadásul a másik kísérő, Nardole orientáltsága is tág keretek között mozgott.

A új, 11. évad első része alapján úgy tűnik, a szezon során az első női Doktor már három partnert is kap: egy középkorú fehér buszsofőr férfit, egy ázsiai gyökerekkel bíró fiatal rendőrnőt és egy fiatal fekete raktári dolgozó srácot, aki a műszaki egyetemre készül. Vagyis társadalmi helyzetüket tekintve sokszínű szereplőket, akik részt vesznek a Doktor fantasztikus kalandjaiban.

Fotó: BBC

Annak ellenére, hogy a főszereplőtől kezdve a mellékkaraktereken át az írókig teljes vérfrissítésen esett át a sorozat, megtartotta igazi eszenciáját: úgy könnyed hangvételű, hogy kellőképpen dark, a tetteknek és döntéseknek súlya van, az pedig, hogy történetesen nő a Doktor, ne tévesszen meg senkit, több ezer év tapasztalata és tudása ötvöződik minden tettében.

Az új Doktorok pilotepizódja mindig kicsit arról szól, hogy a metamorfózison áteső főszereplő alig képes a regenerációs folyamatra összpontosítani, ugyanis valami nehezen megoldható kalamajkába keveredik, rendszerint új – a későbbiekben hozzászegődő – ismerőseivel. Ezt a dramaturgiát az új évad is meghagyta (itt a fenyegetettség kicsit a Predator-filmek konfliktusait másolja), de az látszik, hogy Jodie Whittaker doktora jóval agresszívebb lesz, mint a korábbiak.

Ugyanakkor látszik az is, hogy a sorozatra jellemző barokkos túlzsúfoltság inkább a szereplő-tobzódásban csúcsosodik majd (Chibnall ebben elég jó, ezt már bizonyította), és nem abból adódnak konfliktusok, hogy rengeteg helyszín-, illetve időváltásra kerül sor, ahogy ez a korábbi showrunner, Moffat esetében megszokható volt. Időváltásra egyébként azért sem lehetett számítani a pilotban, mert a Doktor az előző (nulladik) rész végén elveszítette idő- és térváltó hajóját, a TARDIST, így legalább a következő rész még biztosan annak jegyében telik, hogy azt megpróbálja visszaszerezni.

Fotó: BBC

Mindenesetre az látszik, hogy a több szempontból újragondolt 11. évad friss lesz minden tekintetben. Vannak rejtélyek, titkok, megoldandó problémák, izgalmas új szereplők, na meg epizód végi cliffhanger, ami belengeti a következő bökkenőket.

Doctor Who-szüzeknek és újrakezdőknek is érdemes itt elkezdeni, hiszen kvázi tiszta lappal indul a széria.

Ki vagy, doki? (Doctor Who). Angol kalandfilmsorozat, 45 perc.