Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Eldől, lesz-e elnök a brazil Donald Trumpból, vagyis a “Trópusi Hitlerből”

Eldől, lesz-e elnök a brazil Donald Trumpból, vagyis a “Trópusi Hitlerből”

Elnökválasztást tartanak vasárnap Brazíliában, melynek két legnagyobb esélyese a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro és a baloldali Munkáspárt jelöltje, Sao Paulo volt polgármestere, a libanoni keresztény származású Fernando Haddad. A felmérések szerint az első fordulóban egyik induló sem fogja megszerezni a voksok abszolút többségét, ám a kutatások szerint Bolsonaronak minden ellenfelénél több esélye van arra, hogy megnyerje a második fordulót – írja az MTI.

A választás legesélyesebb jelöltje tehát az a Jair Bolsonaro, akit sokan az amerikai elnökhöz, Donald Trumphoz hasonlítanak – főképp azért, mert semmibe veszi a polkorrektséget és a píszít.

Jair Bolsonaroról a Zoom.hu is írt, amikor szeptemberben egy késes támadó próbálta meggyilkolni egyik kampánygyűlésén. A szélsőjobboldali jelölt akkor sok vért vesztett és életveszélyes állapotban került a kórházba, de gyorsan talpra állt. A legutolsó felmérések szerint Bolsonaro a szeptember végi 28,2 százalékról mostanra 36,7 százalékra tornázta fel népszerűségét, míg a baloldali Fernando Haddad az emberek 24 százalékának támogatására számíthat.

Az elnökjelölt, miután megkéselték a kampánygyűlésen Forrás: MTI/AP/Fernando Goncalves

Bolsonaro támogatottságát arra építi, hogy a brazilok hatalmas hányada kiábrándult az országot eddig irányító, korrupciós ügyekbe keveredett pártokból, sokan dühösek, mert egyre jobban elharapódzik a bűnözés. A 63 éves korábbi katonatisztet bírálói viszont csak Trópusi Hitlerként emlegetik. Ráadásul az elmúlt években volt pár megdöbbentő tette és kijelentése, melyekről itt írtunk bővebben:

  • Jelenlegi feleségét o maga mellé vette a kongresszusba titkárnőnek – Michelle fizetése az ezt követő két évben gyakorlatilag megháromszorozódott. Az ügynek végül az lett a vége, hogy ki kellett rúgnia a nejét a jól fizető állásából.
  • Bolsonaro ellenzi a melegházasságot, az abortuszt, a bevándorlást,a marihuána legalizálását, a genderelmélet oktatását az iskolákban és a kvótarendszert a munkahelyeken, miközben gyakran nyilatkozik pozitívan az 1964-85 közötti katonai diktatúra időszakáról.
  • Egy munkáspárti politikusnőre azt mondta: „még arra sem érdemes, hogy valaki megerőszakolja.”A konfliktus abból adódott, hogy Bolsonaroa amellett érvelt, a kiskorú elkövetőket is felnőttként kellene kezelni, ha gyilkosságról vagy erőszakról van szó, ám ezt a baloldali politikusnő vitatta.

Borítókép: Jair Bolsonaro / Forrás: MTI/AP/Agencia O Globo/Antonio Scorza