Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Befejeződött a voksolás Romániában, elbukott a “családvédő” népszavazás

Befejeződött a voksolás Romániában, elbukott a “családvédő” népszavazás

Nem kerülhet be a román alaptörvénybe az a módosítás, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, mivel az erről rendezett kétnapos népszavazáson a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt.

A központi választási bizottság (BEC) vasárnap este közzétett becslése szerint szombaton és vasárnap országszerte 3 millió 732 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 20,41 százaléka.

Romániában az alkotmány módosításához arra van szükség van, hogy a parlament által legalább kétharmados többséggel megszavazott tervezetet a választói névjegyzékben szereplők legalább 25 százaléka “igen” szavazattal támogassa egy érvényes referendumon. A népszavazás akkor érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százaléka leadja voksát.

A mostani alkotmánymódosítást az egyházi hátterű Koalíció a családért nevű, 44 egyesületet tömörítő ernyőszervezet kezdeményezte, azzal a céllal, hogy az alaptörvényben kapjon megerősítést az “egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságán” alapuló család fogalma, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a “házaspárok” fogalom szerepel.

Az ellenzék a kormányzó szociáldemokraták kudarcának tekinti a referendumot

Ludovic Orban, a legnagyobb ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megpróbálta kisajátítani a referendum témáját, ami milliókat arra késztetett, hogy otthon maradjanak. Dan Barna, a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint a népszavazás érvénytelensége a demokrácia győzelmét jelenti. A referendum bojkottálása mellett kampányoló Barna szerint bebizonyosodott, hogy a román nemzet toleráns és modern.

Codrin Stefanescu, a PSD főtitkárhelyettese szerint a referendum polgári kezdeményezés volt, a PSD politikailag nem vállalta fel, ezért az érvénytelenség nem az ő kudarcuk.

(MTI)