Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Teljesen fizetőssé válhat a Corvinus Egyetem

Teljesen fizetőssé válhat a Corvinus Egyetem

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a BCE jövőre kikerül a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, az egyetemet 2019 nyarától egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább. Lánczi szerint a lépés nem jelenti azt, hogy bárki „einstandolni” akarná az egyetemet, viszont a jelenleginél sokkal rugalmasabban és szabadabban működhetne az intézmény.

A tervet előzetes egyeztetések nélkül jelentették be még szeptember elején. A dolgozók egy részét Lánczi bejelentése sem nyugtatta meg, többen attól tartanak, hogy a Corvinus szépen lassan egyfajta „magánegyetemmé” válik.

Szeptemberben a BCE még közleményben tagadta, hogy így lenne, de a Népszava információi szerint egy nemrég összehívott dolgozói értekezleten elhangzott tervek rácáfolni látszanak erre. A BCE kancellárja, Pavlik Lívia elmondta:

2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek.

Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat,ám a jelenleg 60 százalék állami ösztöndíjas és 40 százalék önköltséges hallgatók aránya a jelenlegi elképzelés szerint a jövőben megfordulna. A külföldi, szintén fizetős hallgatók arányát 2030-ra a jelenlegi 15-ről 45 százalékra akarják növelni.

A lap azt írja, a nemzetköziesítés egyik első lépése lehet a kínai Fudan Egyetemmel köttetett megállapodás, amit most pénteken írhatnak alá. Ennek keretében egy kettős diplomaprogram indul az egyetemen – szemeszterenként mintegy négymillió forintos tandíjjal. A Corvinus célja az, hogy az egyetem Európa legjobb száz, és a világ legjobb kétszáz intézménye közé kerüljön 2030-ra.