Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meghalt egy szívbeteg, Kásler Miklósnak távoznia kell miniszteri posztjáról!

Meghalt egy szívbeteg, Kásler Miklósnak távoznia kell miniszteri posztjáról!

Tudom, hogy ez egy következmények nélküli ország, de más lehetőség nincs: Kásler Miklósnak mennie kell az Emberi Erőforrások Minisztériumának éléről, a Gottsegen György Országos Kardiológia Intézet főigazgatójának, Dr. Andréka Péternek le kell mondania, Székely László szívsebésznek pedig szembe kell néznie egy jogi-etikai vizsgálattal.

Ugyan hangos, de sajnos nem eléggé a magyar sajtó attól, hogy meghalt egy szívbeteg. Amint egy kicsi probléma is érinti valamelyik kormánytagot, a kormánymédia azonnal elhallgat. Lásd például: a Magyar Idők online változata utoljára szeptember 21-én foglalkozott Székely László szívsebész ügyével, akkor is csupán arról írtak, hogy kirúgták. Azóta semmilyen hírt nem adtak a témában, még azt sem közölték olvasóikkal, hogy meghalt egy szívbeteg, pedig a propagandalap az eddigi működésének szisztémája alapján akár még azt is megengedhette volna magának, hogy azt kezdi el híresztelni, a szívsebész miatt halt meg egy beteg. Ezzel igazodott volna a Gottsegen György Országos Kardiológia Intézet (GOKI) megbízott főigazgatójának hazugságához, miszerint ők ugyan nem tudtak semmilyen szívbetegről.

A független lapok valahol a fontos/kiemelt kategóriában kezelték a szívbeteg halálát, köztük a Zoom.hu is, de sehol sem láttam, hogy vezető anyag lett volna. Ennek számos oka lehet, többek között az orvosetikai ügyekben való járatlanság, a körültekintő várakozás, bármi. Én leginkább azonban annak tudom be, hogy hozzászoktunk:

ez tényleg egy következmények nélküli ország.

Őszinte leszek, az újságírói hozzáállás mellett csalódtam az orvosokban is, akik még csak válaszra sem méltattak az ügy miatti megkereséseimmel kapcsolatban,

de tudom, hogy mi a hallgatás oka:
a félelem.

Kezdjük azonban Székely László szívsebésszel: a kirúgása a sajtóhírek alapján jogosnak tűnik. Ugyanis nem keverjük a magánpraxist az államival, ezt törvény írja elő. Tudom, persze, hogy sok orvos keveri, de azt is tudom, hogy ha az kiderül, mindegyik ugyanígy jár. Csak hát az ember egyrészt nem jelenti föl a saját orvosát, főleg nem úgy, hogy tőle számít gyógyírra, másrészt éppen ezért ritkán kerül bizonyíték egy olyan állítás mellé, hogy a doktor saját zsebre dolgozik egy állami intézményben.

Székely ugyan nem saját zsebre dolgozott, hanem megengedte egy plasztikai sebésznek, hogy az általa vezetett műtét altatását kihasználva kicseréljen egy sérült implantátumot.

Székelynek tehát ezzel szembe kell néznie,

bár nem tudok olyan nyilatkozatról, ahol tagadta volna a tényt, egyszerűen csupán egy – amúgy teljesen logikus – magyarázattal szolgált, miszerint így nem kellett kétszer altatnia és felvágnia egy beteget, egyszerre elvégezték a szívműtétet és az implantátumcserét. Mindezt a szívsebész kirúgásán felül jogi-etikai vizsgálattal is tetézni lehet.

A GOKI főigazgatójának helyzete egyértelmű. Egyszerűen hazudott.

Csütörtökön azt állította, hogy nem volt tudomásuk a betegről, azonban ma nyilvánosságra került az a hivatalos referáló levél, ami múlt hét kedden, szeptember 25-én három beteg előjegyzését kéri a kórház Felnőtt Szívsebészet megbízott osztályvezetőjétől, köztük azzal a beteggel, aki időközben elhunyt. Dr. Andréka Péternek tehát le kell mondania a GOKI főigazgatói posztjáról.

Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszternek pedig azért kell lemondania, mert – sajtóhírek szerint – személyesen közbenjárva nem engedte, hogy Székely László szívsebész a felmondási ideje alatt elvégezze az életmentő műtéteket, köztük azzal az operációval, amelynek elmaradása miatt most meghalt egy ember. Kásler Miklóst tehát talán a legnagyobb felelősség terheli, a miniszternek pedig példát kell vennie egykori beosztottjáról, saját egészségügyi államtitkáráról, Nagy Anikóról, aki azért mondhatott le, mert nem sikerült elérnie Káslernél, hogy térjen észhez, és engedje, hogy Székely elvégezhesse a műtéteket.

Ha Kásler ezt nem teszi meg,
Orbán Viktor miniszterelnöknek azonnal hatállyal menesztenie kell hivatalából.

Borítókép: Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet korábbi főigazgató főorvosa, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Széchenyi-díjjal / Fotó: MTI/ Illyés Tibor