Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A szlovák főügyészhelyettest is megölték volna Kuciak gyilkosai

A szlovák főügyészhelyettest is megölték volna Kuciak gyilkosai

Peter Sufliarsky szlovák főügyészhelyettest is meg akarta ölni az a csoport, amely februárban meggyilkolta Ján Kuciak oknyomozó újságírót és barátnőjét.

Az Aktuality.sk szlovák hírportál névtelen forrásra hivatkozva a portál azt állítja, hogy a kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsított négy ember közül legalább ketten Sufliarsky ellen is merényletre készültek.

Andrea Predajanová, a főügyész hivatalának szóvivője közölte: Sufliarsky felkérte a sajtót, hogy a feltételezések szerint ellene tervezett merénylettel kapcsolatban ne hozzanak nyilvánosságra információkat, tekintettel arra, hogy az ügyben folyamatban van az előzetes bűnügyi vizsgálat. A hírportál úgy tudja, Tomás Szabót és Alena Zsuzsovát bérelték fel az ismert ügyész megölésére. A lap szerint Peter Sufliarsky szálka volt a helyi maffia szemében.

A főügyészhelyettes egyebek között Mikulás Cernák hírhedt bandavezér ügyében képviselte a vádat, ami végül 2009-ben Cernák elítéléséhez vezetett. Az oknyomozó újságírót és barátnőjét a múlt héten őrizetbe vett Tomás Szabó gyilkolhatta meg, akit a révkomáromi rendőrség egy volt nyomozójaként azonosított a pozsonyi sajtó. Neki a gyilkosságért járó összeget egy később őrizetbe vett nő, Alena Zsuzsová fizette ki, a rendőrség őt tartja a bűntény közvetlen megrendelőjének, de azt még nem tudják, hogy neki ki fizetett, vagyis ki volt a gyilkosság értelmi szerzője.

A rendőrség és a vádhatóság nem kommentálta azokat a sajtóhíreket, miszerint a Kuciak-gyilkosságra Marian Kocner vállalkozó adhatott megbízást.

Az ügyben jelenleg négy személy ellen folytatnak eljárást a gyilkosság elkövetésének alapos gyanújával, ők vasárnap óta vannak vizsgálati fogságban.

Tomás Szabón és Alena Zsuzsován kívül a rendőrség múlt heti gútai (Kolárovo) akciója során őrizetbe vett másik két személy is a gyanúsítottak között van.

Az ügyészség szerint egyikük, egy volt katona, Miroslav M. – Tomás Szabó unokatestvére – sofőrként vett részt a bűncselekményben, a másik férfi pedig egy vállalkozó, Zoltán Andrusko, aki közvetítő szerepet vállalt a gyilkosság megrendelésében. Zoltán Andrusko együttműködik a rendőrséggel, a Markiza kereskedelmi televízió szerint ügyvédje megerősítette:

védence Marian Kocner vállalkozó ellen terhelő vallomást tett, amelyben őt nevezte meg a gyilkosságok megrendelőjeként.

A sajtóban korábban megjelent értesülések szerint Alena Zsuzsová mint üzletember kapcsolatban állt Kocnerral.

Ján Kuciakot és barátnőjét február végén találta holtan a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. Az újságíró meggyilkolása – amelyet ráadásul a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben követtek el – közfelháborodást váltott ki az országban, és heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve komoly belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához – köztük Robert Fico kormányfő lemondásához – és a kabinet széles körű átalakításához vezettek.

(MTI)