Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Ryanair biztosan nem fizeti ki a büntetést, a Wizz Air kivár

A Ryanair biztosan nem fizeti ki a büntetést, a Wizz Air kivár

Fellebbez az írországi Ryanair a fővárosi kormányhivatal 100 milliós bírsága ellen, és nagy valószínűséggel a magyar hátterű Wizz Air sem fogadja el a rá kiszabott 25 milliós büntetést.
 

Hivatalosan október 10-ig élhetnek fellebbezési jogukkal a megbírságolt diszkont légitársaságok – közölte a Világgazdasággal Budapest Főváros Kormányhivatala (BFK). Ezután az első fokon eljáró BFK döntése jogerőre emelkedik, az érintett Ryanair és Wizz Air fapados légicégeknek október 25-ig fizetnie kell. A WizzAir több járatánál is előfordult, hogy nem tudtak elszállítani minden jeggyel rendelkező utast, mert nem fértek föl az adott gépre.

Ryanairrel szemben a légitársaság sorozatos, a poggyászkezeléssel kapcsolatos incidensei miatt indított eljárást. A Ryanair Budapestről a Kanári-szigetekre tartó járatain fordult többször is a nyáron, hogy túlsúlyra hivatkozva nem vitte el a légitársaság az utasok feladott poggyászát.

A Ryanair közölte, hogy mivel erősen vitatják a kormányhivatal álláspontját, utasították az ügyvédeiket, hogy fellebbezzék meg a döntést. Minden jel szerint a Wizz Air is hasonló lépésre szánhatja rá magát, a lapnak küldött válaszukból legalábbis ez következik.

Mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, a Wizz Air nem akarta kommentálni az ügyet, de közölte, hogy részleteiben vizsgálja a BFK végzését. Egyúttal kijelentette, hogy a kifogásolt, augusztus 2-án történt események „a légitársaságon kívül álló okokból következtek be”. (Szerinte aznap az egyik beszállítónál történt meghibásodás miatt lassult le jelentősen az utasfelvétel, ezért indult több járat is késve – a szerk.) Miután tehát nem tartja magát felelősnek, várhatóan szintén fellebbez.