Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyar gazdaságra a brezsnyevi pangás vár

A magyar gazdaságra a brezsnyevi pangás vár

Zsiday Viktor befektetési  tanácsadó szerint a haveri kapitalizmusból nem lesz se űrkutatás, se biotechnológia, maximum járadékvadászat, ami  a társadalom számára nem hoz fejlődést. Van még 1-2 jó évünk.

Jelenleg fő kockázat Magyarországon nem a hirtelen halál, hanem az elmocsarasodás, a pangásba süllyedés. Ennek oka az, hogy a magyar gazdaság növekedési potenciálja az elmúlt 15-20 évben valójában végig nagyon alacsony volt, és ez nincs is javulóban. A 2000-es években csak gigantikus devizahitel-beáramlással (és világbajnok költségvetési hiánnyal) sikerült feltornászni magunkat az éves 4 százalékos növekedési ütemre, ami teljességgel fenntarthatatlan volt.

Most úgy sikerült ismét ezt az ütemet elérni, hogy évente egy Marshall-segélynyi pénzt önt a fejünkre az EU.

Valójában semmi sem változott, ugyanúgy hatalmas külföldi pénzeknek köszönhető a 4 százalék körüli növekedés. Ha ezek a pénzek eltűnnek, mi marad? A haveri kapitalizmusból nem lesz se űrkutatás, se biotechnológia, maximum járadékvadászat, ami nyilván kellemes a vadásznak, de a társadalom számára nem hoz fejlődést – írja Zsiday Viktor befektetési tanácsadó blogbejegyzésben. Zsiday az elmúlt bő húsz évben volt aktív a magyar tőzsdén a legnagyobb szakmai és befektetési sikere a Plotinus Holding Nyrt megalakítása volt.

A befektetési szakember szerint a magyar gazdaság két fő hajtóereje az EU-pénzek, illetve az a fogyasztási boom, amely utóbbit a Nyugatra menekült munkaerő miatt kialakult bérnövekedés támogatott. A magyar társadalom intézményrendszere, a humántőke fejlettsége nagyjából az EU-periférián jellemző béreket (Portugália, Görögország) indokol, amit már elértünk.

A bérnövekedés még egy-két évig valószínűleg kitart, és ez addig hajtja a fogyasztást, de 2020 után nem realisztikus ebben az erőben bízni

– írja rövid elemzésben.

Az EU azonban láthatóan bekeményít, és sokkal kevesebb pénzt fogunk kapni a jövőben. Így a két fő hajtóerőnk jó részét el is veszítjük a következő egy-két évben. A fejlődés lendülete egy ideig kitart, így külső sokk híján még van 1-2 (esetleg 3) jó éve Magyarországnak, de

a következő évtizedben nem látszik mitől lesz itt növekedés, hacsak nagyon komolyan meg nem reformáljuk az államot, a közgondolkodást, az intézményrendszert, az oktatást.

Ezeknek egyelőre sok jele nincsen. A fentiek híján tehát Magyarország számára a valószínű kimenet nem egy újabb 2008-as típusú bungee jumping jellegű válság, hanem “a mocsár, vagy ahogy gyerekkorom szovjet gazdaságát hívták: a brezsnyevi pangás” – zárja bejegyzését Zsiday.