Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vagyonnyilatkozatot tehetnek az állami cégvezetők is, a politikusokén is szigorítanának

Vagyonnyilatkozatot tehetnek az állami cégvezetők is, a politikusokén is szigorítanának

Orbán Viktor magánrepülőgépes botránya után jelentősen szigorítana a képviselők vagyonnyilatkozat-tételi szabályain az LMP-ből nemrég távozott két politikus, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs közös törvényjavaslata. Az immár független képviselők előterjesztése ráadásul kiterjesztené a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek körét, így

a jövőben láthatóvá válna az összes állami és önkormányzati cégvezető, továbbá családtagjaik vagyoni helyzete is.

A szerdán a parlament LMP-frakciójából a független képviselők közé átült Szél-Szabó páros már másnap benyújtotta az Országgyűlésnek közös törvényjavaslatát, melyet bevallottan Orbán Viktor kormányfő magánrepülős botránya inspirált.

30 éve és tovább

„Harminc éve így mentem. Jövő héten is így megyek, azután is így fogok menni” – reagált a minap Orbán Viktor a Parlamentben arra a kérdésre, nem tartja-e aggályosnak, hogy az amúgy milliárdos állami beruházásokat elnyerő Garancsi István futballkulb-tulajdonos üzletember egy magánrepülőn utaztatja a kormányfőt baráti gesztusból focimeccsekre. Attól függetlenül, hogy a kormányfő ebben nem lát semmi kivetnivalót, az ügy még az Országgyűlés mentelmi bizottsága elé került.

A Szél-Szabó törvényjavaslat indoklása utal is Orbán reptetésére, amikor úgy fogalmaz: “az elmúlt napokban nyilvánosságra került, a miniszterelnök, illetve egyes kormányzati döntéshozók számára nagyvállalkozók által biztosított nagyvonalú ingyenes juttatásokra tekintettel” íródott a javaslat, ugyanakkor lehet, hogy a szövegezése még Szél és Szabó hétfőn bejelentett kilépése előtt történt, mert

az indoklás szerint a törvényjavaslatot az LMP teszi, a benyújtója viszont a két független képviselő.

Akárhogy is, a szándék egyéretelmű: a szöveg szerint javaslatot tesznek “a nyilvánvaló összeférhetetlenségi helyzeteket a jövőre nézve az érintettek saját morális iránytűjének működési zavarai esetére is elkerülhetővé tevő szabályozási szigorításokra.”

Képviselőknél 28,5 ezer lesz a határ

A törvényjavaslat jelentősen leszállítaná azt az összeget, amely felett a parlamenti képviselőnek fel kellene tüntetnie a vagyonnyilatkozatában, ha bárkitől ajándékot fogad el. A mostani szabályozás szerint, “a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a tiszteletdíja egyhavi összegét meghaladja”.

Orbán Viktor és Garancsi István meccsnézés közben Fotó: Veres Viktor

Fentiek alapján az ellenzék szerint már amúgy is tiltottnak számítana egy-egy Garancsi út Orbánnak, mivel egy luxusjet egy főre vetített költsége vélhetően több, mint a jelenlegi bruttó képviselői tiszteletdíj – amúgy bruttó 748 ezerről éppen idén augusztusban felemelt – 948 ezer forintos összege. Erre kétféle hivatalos “ellenvetés” hangzott el eddig a kormány és a Fidesz részéről: Orbán nem képviselői megbízatásával összefüggésben kapta a juttatást, másrészt “nélküle is felszállt volna az a repülő”.

Ha viszont komolyan vesszük a törvény szövegét, már bőven aggályos lehet egy-egy ilyen út. A Szél-Szabó-törvényjavaslat után viszont ezt az összeget is lejjebb vinnék. Méghozzá az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, vagyis idén a 28500 forintot meghaladó ajándékot lenne tilos elfogadnia egy képviselőnek (ugyanazon adományozótól pedig egy éven belül kapott több juttatás esetén az összeg kétszerese a határ).

További változás, hogy a kis értékű, tehát elvben elfogadható ajándékok sem maradhatnának titokban. A hatályos szabály szerint “a képviselői tiszteletdíj 1/12-ed részének megfelelő értékhatárt meghaladó értékű ajándékokról és ingyenes juttatásokról a képviselő – a vagyonnyilatkozata részeként – kimutatást köteles vezetni”.

Ez a határtérték most kb. 79 ezer forint, ezt vinnék le szintén az öregségi nyugdíj legkisebb összegére, 28500 forintra.

Vagyis ha az Országgyűlés elfogadja az ellenzéki képviselők javaslatát, akkor nemhogy évi több luxus repülőút, de még egy üveg drága viszki sem férne bele Orbánnak.

A Szél-Szabó páros azt is javasolja, hogy önálló közbeszerzési összeférhetetlenségi esetként a közbeszerzésben való részvételből öt évre kizárják a céget vagy tulajdonosát, ha az ajánlattevő vezetőinek vagy a közbeszerzési eljárásból egyébként is kizárt közjogi tisztviselőknek, köztük a kormány tagjainak a mindenkori nyugdíjminimum összegét meghaladó ingyenes juttatást biztosít.

Ez utóbbi mondat miatt Garancsi István például saját, jól felfogott érdekéből soha többet nem hívná fel a gépére Orbánt.

Cégvezetők százai reszkethetnek

Emellett a Szél-Szabó javaslat másik fontos, nem a parlamenti képviselőkre vonatkozó változtatási javaslata kiterjesztené a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek körét. A parlamenti képviselők mellett több ezer cégvezetőre is, hiszen

a képviselőkkel azonos tartalmú vagyonnyilatkozat beadására köteleznék a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőit és felügyelőbizottsági tagjait.

Vagyis az összes állami tulajdonú cég vezetői mellett a szintén köztulajdonban álló gazdasági társaságnak számító több ezer önkormányzati cég vezetőit is az szegedi közlekedési cég vezérigazgatójától a miskolci távfűtőcég vezetőjéig.

Ezek, a törvényben meghatározott cégvezetők és felügyelőbizottsági tagok ha elmulasztják a vagyonnyilatkozatuk leadását, addig nem kapnának fizetést, amíg nem pótolják. Le kellene továbbá adniuk a sajátjuk mellett a családtagjaik vagyonnyilatkozatait is, az őket foglalkoztató cégeknek pedig kötelessége lenne – levehetetlenül – a cég honlapjára feltölteni a vagyonnyilatkozatokat (a családtagokét is).

Borítókép: Illusztráció / Zoom.hu