Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

“Gyilkosok!” – nagyon kiakadt az MSZP, büntetőeljárást követel a DK és a Momentum

“Gyilkosok!” – nagyon kiakadt az MSZP, büntetőeljárást követel a DK és a Momentum

Ellenzéki össztűz és felháborodás zúdult a kormányra, különösen Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterre, miután kiderült, meghalt az elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege.

A sebészt kirúgták, a betege meghalt – Gyilkosok!

– ennyi olvasható az MSZP közleményében.

A Momentum Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert tartja a haláleset felelősének. Ezért azzal fordulnak az ügyészséghez, hogy indítson büntetőeljárást a miniszter ellen. Ezzel párhuzamosan a feladatára teljességgel alkalmatlan Kásler Miklós miniszter azonnali felmentését követelik.

A Demokratikus Koalíció szerint most már emberéleteket követel az egészségügy irányításában tapasztalható fejetlenség. A DK ismét azt követeli: ki kell hirdetni az egészségügyi válsághelyzetet. Egyúttal büntetőfeljelentést is tesznek, hogy pontosan kiderüljön, ki a felelős a történtekért.

A Párbeszéd írásbeli kérdésben fordul Kásler Miklós miniszterhez, és a Kardiológiai Intézet főigazgatójától is tájékoztatást kér a történtek miatt. A párt szerint haladéktalanul vizsgálatot kell indítani az ügyben és “el kell távolítani a kormányból Kásler Miklóst, hogy tevékenységével ne okozhasson még több tragédiát”.

Népszava információja szerint egy 55 éves férfinak egyszerűen átszakadt a főverőere, pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg az Országos Kardiológia Intézetben, akkor kiderült, hogy a betegnek speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége.

Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely doktor végzett. A Népszava szerint a főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két hasonló állapotú és ugyanilyen eszközre váró betege műtétre vár.

Szeptember közepén az azóta lemondott egészségügy államtitkár közvetítése ellenére sem jött létre megállapodás arról, hogy a főorvos a felmondási ideje alatt elvégezhesse a már betervezett műtéteket. Akkor arról, hogy folytathatja-e vagy sem a főorvos a munkáját ügyvédek kezdtek egyezkedni, ám Székely László főorvos azóta sem térhetett vissza a kardiológiai intézet műtőjébe.