Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Műtét hiányában meghalt a kirúgott szívsebész egyik betege

Műtét hiányában meghalt a kirúgott szívsebész egyik betege

A Népszava információs szerint meghalt az elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege.

A Népszava szerint az 55 éves férfinak egyszerűen átszakadt a főverőere. Pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg az Országos Kardiológia Intézetben. Kiderült, hogy a betegnek speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége.

Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely doktor végzett. Úgy tudják: a főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két hasonló állapotú és ugyanilyen eszközre váró betege műtétre vár.

Szeptember közepén az azóta lemondott egészségügy államtitkár közvetítése ellenére sem jött létre megállapodás arról, hogy a főorvos a felmondási ideje alatt elvégezhesse a már betervezett műtéteket. Akkor arról, hogy folytathatja-e vagy sem a főorvos a munkáját ügyvédek kezdtek egyezkedni, ám Székely László főorvos azóta sem térhetett vissza a kardológiai intézet műtőjébe.

Borítókép: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív központ a IX. kerület Fehér Holló utcában.
MTVA/Bizományosi: Róka László