Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kardiológiai intézet: a kórháznak nem volt és nem is lehetett tudomása az elhalálozott betegről

Kardiológiai intézet: a kórháznak nem volt és nem is lehetett tudomása az elhalálozott betegről

Mint ismert: A Népszava információja szerint egy 55 éves férfinak egyszerűen átszakadt a főverőere, pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg az Országos Kardiológia Intézetben, akkor kiderült, hogy a betegnek speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége.

Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely doktor végzett. A Népszava szerint a főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két hasonló állapotú és ugyanilyen eszközre váró betege műtétre vár.

Az Országos Kardiológia Intézet főigazgatója, Dr. Andréka Péter cáfolta, hogy a haláleset az ő intézményükben történt volna, sőt szerinte a beteg még a nyilvántartásukban sem szerepelt – számolt be az Index.

Mint írja:

“A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben nem maradt el egyetlen programozott műtét sem. A szóban forgó beteg sajnálatos módon a salgótarjáni kórházban halálozott el.

A GOKI teljes dokumentációját áttekintve, 2018.07.30-án kereste fel az intézményt, ahol diagnózishoz jutottak. A beteg korábbi sorsáról a GOKI-nak semmilyen további információja nincs. Ha a beteget a szóban forgó orvos mégis megvizsgálta, a további teendőkre nézve semmilyen dokumentációt nem készített, azokat nem adta át, így nem tudott róla gondoskodni.

A beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. Róla a volt kolléga nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd róla távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása.”

Borítókép: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív központ a IX. kerület Fehér Holló utcában.
MTVA/Bizományosi: Róka László