Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Film- és sorozatpremierek, amikkel feldobhatod a hideg őszi estéidet

Film- és sorozatpremierek, amikkel feldobhatod a hideg őszi estéidet

Az év vége közeledtével indul a szokásos film- és sorozatdömping.

Október 4. Star Trek: Short Treks

A Star Trek: Discovery kellemes színfolt volt a tavalyi sci-fi-sorozat palettán, hiszen úgy tudta megidézni az eredeti Űrszekerek szellemiségét, hogy friss volt a sztorija, és ahogy a franchise-tól megszokható, humanizmusa modern kori problémáinkra is reflektált.

A második évad csak jövőre érkezik, de a CBS a streaming szolgáltatásán 4 rövidfilmet is kirak, hogy enyhítse a hiányt. Az első, Runaway című epizódban a U.S.S. Discovery-n Tilly zázslós egy nem várt vendégbe botlik, de hamar kiderül, hogy több közös tulajdonság is van bennük, mint az elsőre feltételezhető volt. A további részek november 8-án, december 6-án és január 3-án érkeznek.

Október 4. Venom

Tom Hardy nem először alakít ikonikus képregény-gonoszt, hiszen Batman egyik ősellenségét is játszotta már A sötét lovag – Felemelkedésben is. Ezúttal Eddie Brock újságírót alakítja, aki egy parazitával érintkezve Venommá válik (aki amúgy Pókember ősellensége).

A film akár szuperhős-horror is lehetne, de a Sony végül nem merte meglepni, így a 12 éven aluliak is jegyet válthatnak rá felnőtt kíséretében. Nagy kár, mert egy magas korhatáros besorolással talán lehetett volna belőle valami, ami kiemeli a random szuperhősfilmek közül. A zsáner rajongóinak persze így is kötelező.

Október 5. Into the Dark

Mostanában egymást érik a különböző antológiasorozatok (a két legutóbbiról, a Gyilkos játékokról és a Castle Rockról is írtunk korábbról), októberben pedig egy újabb startol, aminek igazán érdekes lesz a koncepciója.

A 12 részes Into the Dark horrorantológia kvázi tévéfilmként havonta jelentkezik majd új epizóddal és mindegyik történet valamilyen ünnephez kapcsolódik. Az októberi érthető módon a Halloweent járja körül, a The Body című részben Tom Bateman és Rebeca Rittenhouse a főszereplő. Előbbi Los Angelesben egy cinikus bérgyilkost alakít, a történet pedig görbetükröt tart a social mediának.

Október 7. Star Wars: Ellenállás

A Star Wars: Klónok háborúja és a Star Wars Lázadók után újabb animációs sorozatot kap a Messzi-messzi galaxis, amely képi világában a japán animékre emlékeztet majd és a Disney XD-n debütál.

A történet Az ébredő Erő eseményei előtt egy évvel játszódik és egy fiatal pilóta, Kazuda Xiono lesz a főszereplője, akinek az Első Rend után kell kémkednie. Feltűnik majd Poe Dameron és Phasma százados is, akiknek a mozifilmekhez hasonlatosan Oscar Isaac és Gwendoline Christie kölcsönzi a hangját.

Október 7. Doctor Who

A legendás időlordról szóló sorozat, a borzasztó magyar című Ki vagy, Doki? a világ legrégebb óta futó sci-fi szériája, amelynek 1963-as indulása óta először játssza el a Doktor karakterét egy nő. Az, hogy a 35 éves Jodie Whittaker lett a főszereplő, olyan kaliberű döntés, mintha a James Bondot fekete színész alakítaná. Merthogy a kis megszakításokkal 55 éve futó szériának tradíciói vannak, ezt sikerült felrúgnia a készítőknek, ezáltal izgalmas új színt adhatnak a történeteknek. Mivel a nemcsere mellett showrunner-váltás is történt a szériánál, és a 2010 óta regnáló Steven Moffat helyére a Broadchurchöt is irányító Chris Chibnail került, azoknak is érdemes bekapcsolódni, akik korábban nem követték.

Annyit bőven elég tudni a szériáról, hogy a Doktor korábban genocídiumot hajtott végre két fajon is, ezért gyötri a lelkiismerete és mindig a kukatestű Dalekok a legnagyobb ellenségei. Ha pedig meghal, új testben regenerálódik.

Október 17. Az első ember

A Whiplash és a Kaliforniai álom rendezője, Damien Chazelle új kedvenc színészével, Ryan Goslinggal készítette el a Holdra szállás igaz és hiteles történetét, középpontba állítva azt, hogy Neil Armstrongnak és a legénység további két tagjának, Edwin „Buzz” Aldrinnak és Michael Collinsnak milyen nehézségekkel kellett megküzdenie az Apollo 11 űrbe küldése előtt, közben és után. A filmet a szeptemberi Velencei Filmfesztiválon mutatták be és sokan méltatták, viszont a kritikák egytől egyig kiemelték, Chazelle a Holdra szállásnál kihagyta a legikonikusabb jelenetet, az amerikai zászló leszúrását.

A patrióta szellemiségű amerikaiak mind bele is szálltak a rendezőbe, aki elmondta, számára Armstrong magányossága volt fontos, nem pedig a politikai állásfoglalás, Gosling szerint pedig (aki származását tekintve mellesleg kanadai) egy olyan eseményről beszélünk, amely nemzetiségeken átívelő teljesítmény.

Október 24. Halloween

Stílszerűen Halloween környékére időzítve érkezik a Halloween, amelyben nemcsak Michael Myers tér vissza maszkjával együtt, hanem az egykori 1978-as eredeti főszereplője, Jamie Lee Curtis, sőt, executive producerként a kultikus horrorfilm rendezője, John Carpenter is.

Bár nálunk csak október végén érkezik, Amerikában már megjelent néhány kritika, amelyek egyelőre pozitívan nyilatkoztak a filmről és két dolgot emeltek ki: visszatér a franchise gyökereihez és félelmetesen véres. Emiatt nálunk is 18-as karikával forgalmazzák majd.

November 1. Bohém Rapszódia

Freddy Mercury életét még nem dolgozta fel játékfilm, Rami Malek megformálásában pedig úgy tűnik méltóképpen sikerül majd.

Az eddig érkezett trailerek instant libabőrt okoznak, és előrevetítik, nemcsak a legendás énekest ismerhetjük meg közelebbről, hanem az örökzöld zenék és a legendás koncertek mögötti kulisszatitkokba is beleshetünk:

November 1. X – A rendszerből törölve

Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezőjének második mozifilmje, az X egy skandináv típusú, sodró, gyors ritmusú, erős vizuális világú, látványos krimi lesz.

A főszereplő Éva (Balsai Móni) megérzi, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság igazából összefügg, és egy sorozatgyilkos műve. Ám Éva használhatatlan, férje öngyilkossága óta pánikbeteg és a mániáival küzd. Ekkor felkerül a központba egy új tiszt, Péter (Schmied Zoltán) meglátja kolléganője különleges tehetségét és meglátja benne a nőt is, majd együtt erednek a felderítetlen esetek nyomába.