Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csak részben sikerült pótolni a kirúgott szívsebészt a Kardiológiai Intézetben

Csak részben sikerült pótolni a kirúgott szívsebészt a Kardiológiai Intézetben

Az eddigi heti 2-3 műtétből csak egy marad – a várólista meg nyúlik.

Felemás megoldást sikerült találni a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben az ország egyik legnevesebb szívsebészének elbocsátása után a speciális beavatkozásokra. A kis metszéssel járó szívsebészeti műtéteket végző Székely Lászlót három hete rendkívüli felmondással küldte el az intézet megbízott főigazgatója. A főorvosra kiírt műtéteket ezután sorban le kellett mondani, mert a várólistán következő betegek nem akarták más módszerrel, más orvossal elvégeztetni az operációt.

Az Index információi szerint egyelőre az a megoldás született, hogy Szolnoky Jenő, a Honvédkórház szív-, ér-, és mellkassebészeti osztályának osztályvezető főorvosa heti egy alkalommal, délutánonként vállal egy-egy ilyen műtétet a Kardiológiai Intézetben. Székely mellett az országban ő az egyetlen szakember, akinek hasonlóan nagy tapasztalata van ebben a műtéti eljárásban. A minimál invazív szívsebészetnél nem kell átvágni a szegycsontot, a szívbillentyű-beültetést katéterekkel végzik, így a műtét után sokkal gyorsabb a beteg felépülése. Úgy tudjuk: a főorvos szerdán délután tartotta az első ilyen oktató-bemutató műtétet, hogy az intézetben maradt szívsebészek megtanulhassák ezt a technikát.

Míg a Kardiológiai Intézetben korábban átlagosan hetente 2-3 kis metszéses műtétet végeztek el, Székely távozásával és Szolnoky megbízásával legfeljebb heti 1 ilyen operációt tudnak csak végrehajtani a legnagyobb presztízsű országos intézetben. Így nemigen csökken a várólisták hossza.